EMLAK: Ev ne kadar sürede değerlenir?

Paranın değerlendirilmesinde gayrimenkul yatırımı büyük önem taşıyor. Peki satın alnına bir evin değeri ne kadar sürede artış gösterir? Emlak piyasasında evlerdeki değer artışı bazı kriterlere göre değişiyor. Öncelikle konut alırken bulunduğu bölgenin çevresinde bulunan tolu ulaşım, hastane, okul gibi önemli noktaların bulunmasının değer artışında büyük etkisi bulunuyor. Ayrıca deprem yönetmeliğine uygun olması da değerinin artmasında etkili olan başka bir kriter. Satın alınan konutun kira çarpanı oranı ise, değer artışını belirleyen en önemli etken olmaktadır.

Gayrimenkulün gerçek değerinin hesaplanmasında önemli olan kira çarpanı oranı, Türkiye’deki her şehirde farklılık gösteriyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde semtten semte kira çarpan oranlarında büyük farklar oluyor. Özellikle İstanbul’da yeni gelişen bölgeler, kira çarpanı olarak daha avantajlı olabiliyor.

Satın alacağınız evin kira çarpanı bilindiği zaman, doğru yatırım yapma ihtimali artıyor. Türkiye’de ideal kira çarpanı 120 – 240 arasındayken, iş yerlerinde bu oran 350’ye kadar yükseliyor.

Peki kira çarpan oranları nasıl hesaplanıyor? Kira çarpanı oranları aylık ve yıllık olmak üzere iki şekilde hesaplanıyor. Satın alınan konut fiyatı aylık kira ücretine bölünüyor. Türkiye’de kiralar aylık olarak ödendiği için, aylık kira çarpan oranı tercih ediliyor.