KÜLTÜR: Çağdaş Türk Sanatı müzayedesi

Artam Antik A.Ş. tarafından düzenlenen ‘Çağdaş Sanat Eserleri Müzayedesi’ kapsamında Türkiye’nin en değerli çağdaş sanatçılarının tabloları satışa sunuluyor. 17 Mart Cumartesi günü gerçekleştirilecek müzayede, Erol Akyavaş, Fahrelnisa Zeid, Burhan Doğançay, Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Ferruh Başağa, Ömer Uluç, Adnan Çoker ve Orhan Peker gibi sanatçıların eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.

Erol Akyavaş (1932-1999) ‘’Delenda Est Carthago’’(Kartaca Yıkılmalı)
Erol Akyavaş (1932-1999) ‘’Delenda Est Carthago’’(Kartaca Yıkılmalı)

Müzayede de Erol Akyavaş’a ait 1981 tarihli, ‘Delenda Est Carthago’ isimli tuval üzerine yağlıboya çalışması müzayedenin öne çıkan eserlerinden. Sanatçının mimari ve tarihsel izlerini taşıyan dengeli kompozisyonu ile görenleri hayran bırakan eser 500.000 TL açılış fiyatı ile müzayedeye çıkacak. Tabloda, M.Ö. 2. yüzyılda Romalı devlet adamı Marcus Cato’nun ‘Kartaca Yıkılmalı’ sözü ve fikri sonunda düşen Kartaca şehrinin konusu işleniyor. Tablo 1982 yılında .berlin Ubersee Müzesi’nde sergilenmiş. Sanatçının en değerli eserleri arasında gösterilen ‘Delenda Est Carthago’ adlı tablonun dışında müzayede de, ‘Karahisari’, ‘Çadırlar’ ve ‘Oda’ isimli eserleri de yer alıyor.

Fahrelnisa Zeid - 'Halil Efendi'
Fahrelnisa Zeid – ‘Halil Efendi’

Modern sanatın öncülerinden ve soyut sanatın Türkiye’deki ilk temsilcilerinden olan Fahrelnisa Zeid’in ünlü ‘Halil Efendi’ tablosu, müzayedenin öne çıkan diğer eserleri arasında yer alıyor. En son İstanbul Modern Müzesi’nde sergilenen eserin açılış fiyatı 350.000 TL.

Mübin Orhon - Soyut Kompozisyon
Mübin Orhon – Soyut Kompozisyon

Türk resminin Paris’teki önemli temsilcilerinden olan Mübin Orhon’un 1963 tarihli soyut çalışması, Slim Turan’ın başyapıt niteliğinde eserleri, Burhan Doğançay’ın ‘Duvarlar’ ve ‘Kurdeleler’ konulu eserleri, Ömer Uluç’un dört görkemli tablosu satışa sunuluyor. Adnan Çoker retrospektif niteliğinde bir seçki ile müzayede de yer alıyor. Abdurrahman Öztoprak ve Komet imzalı eserler de satışa sunulacak.

Adnan Çoker - Açık Simetri 7
Adnan Çoker – Açık Simetri 7

Müzayedede ilk kez koleksiyonerlerin beğenisine sunulacak eserlerin sanatçılarının arasında ise, Abidin Elderoğlu, Zeki Faik İzer, Cevat Dereli, Mehmet Güleryüz, Avni Arbaş, Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi değerli isimler yer alıyor. Füreyya Koral, Cihat Burak, Alev Ebuzziya imzalı seramik çalışmalar ilk kez müzayedede satışa çıkarılacak.

Ömer Uluç- Nü
Ömer Uluç- Nü

Ayrıca müzayedede, yaşayan güncel sanatçılar içinde özel bir bölüm hazırlanmış. Azade Köker, Sarkis, Kemal Önsoy, Kezban Arca Batıbeki, Haluk Akakçe, Ekrem Yalçındağ, Burcu Perçin ve Resul Aytemur gibi önemli sanatçıların eserleri de müzayede de ilk kez yer alacak.

Erol Akyavaş (1932-1999) 'Güzergah'
Erol Akyavaş (1932-1999) ‘Güzergah’

Satışa sunulacak eserler 7 – 17 Mart tarihleri arasında Antik A.Ş. sergi salonlarında görülebilir. 17 Mart Cumartesi saat 15:00’da Antik Palace’da gerçekleştirilecek müzayedeyi, Olgaç Artam yönetecek.

Kemal Önsoy - Untitled
Kemal Önsoy – Untitled
Selim Turan - Soyut Kompozisyon
Selim Turan – Soyut Kompozisyon
Adnan Çoker - Diyagonal 380
Adnan Çoker – Diyagonal 380
Erol Akyavaş (1932-1999) “Karahisari”
Erol Akyavaş (1932-1999) “Karahisari”
Erol Akyavaş (1932-1999) ''Kafalar Serisi 4-1''
Erol Akyavaş (1932-1999) ”Kafalar Serisi 4-1”
Erol Akyavaş (1932-1999) Untitled
Erol Akyavaş (1932-1999) Untitled
Ömer Uluç - Untitled
Ömer Uluç – Untitled
Asım İşler - Untitled
Asım İşler – Untitled
Azade Köker - Üçüncü Doğa
Azade Köker – Üçüncü Doğa