SİYASET: CHP’de yeni tüzük değişikliği

CHP, 9-10 Mart tarihlerinde yapacağı 19. Olağan Kurultay öncesinde hazırladığı yeni tüzük taslağı çalışmalarında sona yaklaştı. Yapılan son tüzük toplantısında ‘milletvekili adaylarının belirlenmesi’ konusu tartışmaya neden olmuştu.

Var olan tüzükteki, “merkez yoklaması yöntemi uygulanarak belirlenecek adayların toplam sayısı, partinin gösterdiği milletvekili adaylarının yüzde 15’inden fazla olamaz” ifadelerine, daha önce hazırlanan tüzük taslağında bulunan “partinin en fazla 1 milletvekili çıkardığı yerlerden gösterilen toplam milletvekili aday sayısı bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir” şeklindeki düzenleme tepki uyandırmıştı.

Yöneltilen eleştirilerde, bu düzenlemenin önseçimle milletvekili belirlenmesini ortadan kaldırdığı vurgulanarak, bu durum sonucunda tüzüğün antidemokratik hale geldiği belirtilmiştir.

Odatv’den edinilen bilgilere göre, son tüzük taslağından bu ifadeler çıkartıldı. Çıkarılan bu ifadelerin yerine, “Partinin son genel seçimlerde yüzde ondan az oy aldığı seçim çevrelerinde gösterilen toplam milletvekili aday sayısı ile örgüt denetiminde sandık konulması suretiyle yapılacak eğilim yoklaması sonucu belirlenecek milletvekili aday sayısı, bu orana göre hesaplanan milletvekili aday sayısına dahil değildir” ifadesi eklendi.

Diğer bir taraftan da, belediye başkan adaylarının belirlenme yöntemleri ile ilgili “ön seçim” de eklendi. Aday belirlenmesinde, ön seçim, merkez yoklaması ya da aday yoklaması yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına PM karar verecek.

Yüzde 33 olan cinsiyet kotasının korunduğu taslakta, gençlik kotası yüzde 20’ye yükseltildi. Fakat, bir önceki tüzük taslağında gençlik yaş sınırı 30’dan 35’e yükseltilmişti. Son taslakta ise, bu yaş sınırı tekrardan 30’a düşürüldü.