Başaran Ulusoy gitsin de kim gelirse gelsin mi?..

Geçtiğimiz aylarda Türk turizminin lokomotif kuruluşlarından Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği – TÜRSAB cephesinde garip şeyler oldu. Kendi deyimiyle 26 yıldır TÜRSAB içinde çeşitli görevler aldığını belirten, 8 yıllık başkan Başaran Ulusoy devrildi. Sandığa giden TÜRSAB üyeleri “Başaran Ulusoy gitsin de kim gelirse gelsin mi?” dediler. Yoksa “Başaran Ulusoy’dan daha iyidir” mi dediler… Yoksa seçici mi davrandılar?.. Bunu zaman gösterecek.
Acenteler TÜRSAB başkanlığı için aday olan 5 başkandan Firuz Bağlıkaya’yı tercih ettiler. Adaylardan Hasan Erdem ‘ittifak’ tercih ettiği için Firuz Bağlıkaya ile yönetime girdi. Emin Çakmak’a destek veren Hüseyin Kırk ile son anda Başaran Ulusoy’un bir hamle ile ortaya attığı TÜRSAB genel sekreteri Çetin Gürcün aday oldu. Ancak her seçimde olduğu gibi kaybedenler oldu ve bir kazanan oldu.
Şimdi herkes seçim öncesi ortaya atılan vaatlerin gerçekleşmesini bekliyor. Çünkü Başaran Ulusoy yönetimi son 3 yılda TÜRSAB’ı ekonomik olarak dibe çaktırmış. Bu durum ise yönetime gelenlerin ateşten gömlek giydiğini gösteriyor.
Zaten artık kaybedeceğini anlayan Başaran Ulusoy, genel kurul öncesi birkaç hamle yapmıştı. Ama Beştepe’den “Artık yeter” mesajı gelince çizildiğini anladı ve olaylar zinciri başladı.
2 Aralık’ta TÜRSAB kongresi yapılacaktı. Hatta kongreye katılacak acenteler 5200 başvuru ile rekor kırdılar. Ama 26 Kasım’da Başaran Ulusoy “salon güvenliği” gerekçesiyle kongrenin ertelendiğini duyurdu. Arkasından adaylıktan çekildiğini bildirdi. Bunun üzerine ortalık karıştı. Olaya Kültür ve Turizm Bakanlığı el koydu. Bakanlık tarafından görevlendirilen 3 kişilik hakem heyeti TÜRSAB’ı kongreye götürmek üzere çalışmalara başladı. Kongre tarihi olarak 24-25 Şubat belirlendi. Bunun üzerine adaylar harekete geçti. Karşılıklı atışmalar başladı. Başaran Ulusoy ile Firuz Bağlıkaya arasındaki atışmalar zirveye vurdu. Yolsuzluk iddiaları ve hakaretler tavan yaptı. Bu arada Firuz Bağlıkaya kongreye gelmek isteyen acentelere uçak bileti ve otel konaklaması verdi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan kongreye katılmak isteyen sayısı 4800’e ulaştı. TÜRSAB tarihinin en kalabalık kongresi yapıldı. Kongrede karşılıklı atışmalar sürdü. Başaran Ulusoy sahnede son çırpınışları diyeceğimiz bazı hareketler yaptı. Ancak muhalefetin saldırıları durmayınca 18 yıllık TÜRSAB başkanı, birliğe hiç de yakışmayacak şekilde koltuğuna veda etti.
Firuz Bağlıkaya 2200 oyla tarih yazarak TÜRSAB Başkanı oldu.
İlk basın toplantısında “Turizm sektörüne barış getireceğiz” mesajı verirken geçmiş yönetimden hesap soracaklarını ihmal etmedi. Yani TÜRSAB’ta kavga hiç bitmeyecek gibi görülüyor. Dedik ya… Yeni yönetim ateşten gömlek giydi… TÜRSAB’ın alacaklıları çok, ama kasada para yok… Bakalım bu gişin içinden nasıl çıkacaklar.
Bekleyip göreceğiz. Kazanan TÜRSAB olsun diyoruz.