BEŞİKTAŞ: İmara açılmadık yer bırakmadılar!..

İstanbul Betona yenildi!… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dikey değil yatay şehirleşmeye geçmeliyiz, dev yapılara son verilmeli demesine rağmen, Beşiktaş’ta tam tersi çalışmalar yapılıyor.
Dev gökdelenler ve AVM’ler Beşiktaş’ı çevrelerken, yöneticiler sessiz ve duyarsız… Bizim de yıllardır gündeme getirdiğimiz yeşil alanların yok edilmesi, betonların yükselmesi konusunda son zamanlarda yeni yeni haberler akıyor!..

BEŞİKTAŞLILAR TEPKİLİ

Geçtiğimiz yıllarda, Etiler Lisesi’nin, Polis Okulu’nun ve bu bölgedeki birçok boş alanın imara açılacağı, AVM’lere dönüşeceğine dair haberler yapmış ve bu konuda bir çok görüş sunmuştuk. Ak merkezle başlayan, Tatlıcı ile devam eden, Maslak hattıyla hıza geçen, sonrasında da Aşçıoğlu’nun Fulyası, Zorlunun inşaatı, Çiftçilerin yükselen devasa plazaları zaten Beşiktaş trafiğini berbat etmiş durumda…
Şimdide Barbaros Bulvarı’ndaki 30 dönümlük Jandarma dikim evi…
Seçime yakın yine bu türden uygulamalar ve gelişmeler nedense adeta hortladı!..

BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ GÖREV BAŞINA “BETONA DUR DE”

Şimdi de Barbaros Bulvarındaki yerin imara açılacağı ve beton kuleler dikileceği haberi geldi. Bu konuda bakanlık, istanbul belediyesi ve özellikle Beşiktaş Belediyesi’nin ne gibi yaptırımlarda bulunacağı merak ediliyor. Beşiktaşlılar, Beşiktaş Belediyesini göreve davet ediyor ve planlamaların yapılması, onaylanması aşamasında bunlara dur demesi gerektiğini, hiç bir şekilde kişi ve kurum olarak içinde bulunmaması, hatta Beşiktaşlıları bilgilendirmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Konu hakkında medyada hassasiyetini gösteriyor ve takip ediyor.

BAŞROLDE TOKİ

Konu hakkında Sözcü Gazetesindeki haber şöyle:

TOKİ imzaladığı protokol ile Jandarma Genel Komutanlığı’ndan devraldığı Beşiktaş Barbaros Bulvarı’ndaki Jandarma Dikimevi’nin bulunduğu yaklaşık 30 dönümlük askeri alanın değerlendirilmesi için çalışmalara başladı. İstanbul’un en değerli askeri alanlarından biri olan Beşiktaş’taki arazi için yeni imar planı hazırlığına başlayan TOKİ, Beşiktaş Belediyesi’ne yazı göndererek arazi ile ilgili görüş, bilgi, belge ve doküman istedi.
TOKİ’nin İstanbul’un paha biçilemeyen arazilerinden birini imara açmasına tepki gösteren CHP’li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, arazinin adım adım nasıl ranta kurban edildiğini anlattı. 2005 tarihli planlarda parsellerin bir kısmının askeri alanda, bir kısmının da yeşil alanda kaldığını belirten Ataman İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 ve 2008 yıllarında yaptığı planlarla parsellerin tamamını “askeri alana” aldığını söyledi. İmar planına “askeri alanda mevcut bina korunarak ilave yapılaşma getirilmeyecektir’ şeklinde plan notu eklendiğini ifade eden Ataman şöyle konuştu:

TAYYİP ERDOĞAN’A RAĞMEN

“Daha sonra İBB Planlama Müdürlüğü’nce bu alana ilişkin plan değişikliği hazırlanarak, ‘ilave yapılaşma getirilmeyecektir’ şeklindeki plan notunun iptali talep edildi. Taktik hep aynı. Araziler önce yeşil alandan askeri alana alınıyor.Daha sonra TOKİ’ye devredilerek bakanlık üzerinden plan tadilatı ile ranta kurban ediliyor. İstanbul’un en değerli arazileri bu yöntemlerle peşkeş çekiliyor. Oysaki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ‘askeri alanların yeşil alan olarak kalacakları’ konusunda talimat vermişti.”