EMLAK: Ne zaman ev kiralamalı?

Ev kiralamak için en uygun zamanı hiç düşündünüz mü? Maddi olanaklar olsun, çevresel faktörler olsun. Apar topar taşınmak mı, yoksa en uygun zamanı bekleyerek mi taşınmayı tercih ederdiniz? Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK), yıllık hane halkı bütçe araştırması sonuçlarında, birinciliği her daim kira gideri alır. Kira giderlerini anlamlı bir şekilde dengelemek ve yıllık artış oranlarından minimum etkilenmek için, hane halkının en büyük gider kalemi konusunda doğru karar verebilmek gerekiyor. Bu noktada da, ev kiralamak için en uygun ayları doğru tespit edip, ona göre hareket etmek gerekiyor.

En doğru zaman ve sapmalar
İstatistikler, Temmuz – Eylül ayları arasında ev kiralama eğiliminin yoğun olduğunu gösteriyor. Ancak yıllık bazda bu aylarda da çeşitli sapmalar meydana gelebiliyor. Örneğin, okulların açılma dönemi öncesini net olarak bir kıstas alabiliriz. Zİra, okullar açılmadan önce, herkes ev konusunu çözmüş ve yerleşmiş olmayı tercih ediyor. Öğrenci emlak piyasası, özellikle ünivesitelere yakın olan kiralık bölgelerde, durumu değiştirebiliyor.

Evlilik sezonu olarak kabul edilen yaz ayları da yine, kiralık ev arayışının yükseldiği dönemlerden. Bahsettiğimiz sapmalara bir başka örnek de Ramazan ayları. Genellikle, Ramazan ayının ardından gelen, uzun bayram tatilinin de etkisiyle, emlak sektörü için sakin geçen dönemlerden…İşte siz de yeni bir kiralık ev arayışındaysanız, tüm bu etkileri planlayacak zamanınız da varsa, ev kiralamak için en uygun ayları yakalayabilirsiniz.

Yüksek ve düşük sezon getirileri
Ev aradığınız dönem, yukarıda da bahsettiğimiz yaz aylarına ve yüksek sezona denk geliyorsa, bu durumda fiyat itibarıyla kelepir kiralıkları kaçırmanız olası. Ancak arz – talep yoğunluğu nedeniyle, daha fazla alternatifi inceleyip seçici davranarak, gerçekten içinize sinen bir ev tutmanız da cabası.

İnsanların yoğun olarak ev aramadığı, düşük sezonda kiralık ev arıyorsanız ve önceliğiniz fiyat ise kış aylarını beklemelisiniz. Bahar ve yaz aylarına göre daha az sayıda ancak sezondakine göre daha düşük rakamlarla kiralık ev bulabilir, rekabet olmadığı için kirada indirim talep etme şansını yaratabilirsiniz. Keza, düşük sezonda nakliye vb. taşınma masrafları için de yine indirim talep etme şansınız, yüksek sezona göre çok daha fazla olacaktır. Elbette, kış ortasında soğukla mücadele ederek taşınmak çok eğlenceli değil ama ucuz!

Uzun vadeli etki
Gayrimenkule dair atılacak adımlarda her zaman, ihtiyaçlarınız ve imkanlarınız dahilinde hareket etmelisiniz. Ev kiralamak için en uygun ayı yakalayamasanız dahi, gerçekten ihtiyacınız ve imkanlarınız dahilinde bir ev kiraladıysanız, bir sonraki yıl bölgenin kira artış oranlarına kıyaslandığında, makul bir kira ödeyeceğinizi düşünerek rahatlayabilirsiniz. Özellikle ilk evinizi kiralıyorsanız, yeni bir eve çıkmanız gerektiğinde, ev arama döneminizin hep aynı sezona denk geleceğini hatırlatarak, ev kiralamanın uzun vadeli etkileri olan bir eylem olduğunu hatırlatmak isteriz.

MİLLİYET EMLAK DERGİ