GÜNDEM: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa Francesco ile görüştü. 1959’dan beri Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen ilk Vatikan temasları bugün başladı. Bir saat süren görüşmede; Erdoğan’ın Papa’yla Kudüs sorunu başta olmak üzere birçok konuyu ele aldığı öğrenildi. Görüşmede Erdoğan, Papa’ya eski İstanbul’u 24 parçada tasvir eden minyatür İznik çinisi ile Mesnevi’nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşme Türkiye saati ile 13:15 sıralarında sona erdi. Erdoğan daha sonra başkent Roma’da İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Paolo Gentiloni ile temaslarda bulunacak.

Törenle karşılanan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Papalık İkametgah Valisi Başpiskoposu Georg Ganswein tarafından karşılandı. Erdoğan’ın Papa Francesco ile görüşmesi Apostol Sarayı’nda gerçekleşti.

Papa Francesco ve Erdoğan’ın Kudüs sorunuyla birlikte Suriye, Irak ve mülteci sorunlarını da görüştükleri öğrenildi. Vatikan, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından iki devletli bir çözüm çağrısında bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis ile gerçekleştirdiği görüşme sırasında Papa’ya eski İstanbul’u tasvir eden 24 parçalı minyatür İznik çinisi ile Mesnevi’nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa Francis ile gerçekleştirdiği görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa’ya eski İstanbul’u 24 parçada tasvir eden minyatür İznik çinisi ile Mesnevi’nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti. Papa Francis ise Erdoğan’a barışı simgeleyen madalyon takdim etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vatikan’a gerçekleştirdiği ziyaret 59 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde Vatikan’a yapılan ilk ziyaret olması bakımından önem taşıyor.

Emine Erdoğan’ın katıldığı görüşmede Vatikan’da görevli İsviçre muhafızları hazır bekledi.
Emine Erdoğan’ın katıldığı görüşmede Vatikan’da görevli İsviçre muhafızları hazır bekledi.

SÖZCÜ