EMLAK: Minimalist ev nasıl olmalı?

Minimalizm akımı hayatın her alanına yayılıyor. Yalınlıktan yana olanlar için oldukça kullanışlı olan minimalist evlerin kalıcılığını devam ettirmek önemli. Sade, şık ve minimalist bir ev yaratmak birkaç dekoratif düzenleme eşliğinde o kadar da zor bir iş değil. Asıl zor olan, minimalizm çerçevesinde dekore edilmiş bir evin minimalistliğini sürekli ve kalıcı hale getirmek. Dağınıklık, günlük hayatın ayrılmaz ve inkâr edilemez bir parçası fakat onunla doğru metotları kullanarak baş etmeyi öğrendiğinizde yaşam alanlarınız siz istediğiniz süre boyunca minimalistliğini koruyabilir. İşte bu yolda size faydası dokunacak 5 öneri:

1-Bulaşıklarınızı yıkama işini ertelemeyin

Bulaşık, bir mutfağı düzensiz ve karmaşık gösteren en önemli detaydır ve bu detayı ortadan kaldırmayı ne kadar ertelerseniz mutfağınız minimalizmden o derece uzaklaşır. İşiniz bittiği anda bulaşıkları yıkayıp ortadan kaldırmaya bakın. Hem böylece çok fazla tabak çanağa da ihtiyacınız olmaz.

2-Gelen postaları ayıklayın

Adresinize gönderilen fatura, banka kâğıdı, bildirim postası gibi evrakları elinize aldığınız anda ayıklamalısınız. Sonra bakarım diye sağa sola bıraktığınız zarf ve k3ağıt parçaları kısa süre içinde yaşam alanınızdaki dağınıklığın başlıca sorumlusu haline gelir. Saklanması gereken evrakları belirli bir yerde saklayın, atılması gerekenleri ise hemen oracıkta atın. Sonrasında lazım olabileceğini düşündüğünüz bir takım belgeler varsa, onların da telefonla fotoğrafını çekebilir ya da taratıp bilgisayarınızda saklayabilirsiniz.

3-Tezgâh üstlerine dikkat!

Mutfak ya da banyo tezgâhınızın üzerinde mümkün mertebe hiçbir şey bırakmamaya çalışın. Ne kadar düzenli ve simetrik durursa dursun, fazla sayıda eşya tezgâh üstlerini görsel olarak karmaşık ve düzensiz hale getirecektir. Bu nedenle, eğer mümkünse tezgâhları kaplayan her türlü eşyayı kapalı alanlara taşımaya çalışın. İhtiyacınız olduğunda çıkarıp kullandıktan sonra tekrar yerine koymayı unutmayın.

4-Evinize yeni bir eşya sokarken iki kere düşünün

Gerçek bir minimalist için altın kural, evdeki eşyaları her zaman düzenli tutmanın yanında evde olabildiğince az eşya tutmaktan geçer! Unutmayın; evinizdeki her bir boşluk siz minimalistler için çok değerli. Bu nedenle evden içeri kabul ettiğiniz eşya ve objeler konusunda mutlaka titiz ve biraz da katı olmaya bakın.

5-Görünmeyen yerleri de düzenleyin

Minimalist ev düzenlemesi, sadece evinizin görünen alanlarını değil, görünmeyen dolap içleri gibi alanları da kapsar. Bunun için haftada bir gününüzü tek bir alanın temizliğine ve düzenlemesine ayırabilirsiniz. Örneğin bir hafta bardak dolabınızı, diğer bir hafta yatak odasındaki komodin çekmecelerini düzenleyebilirsiniz. En fazla yarım saatinizi alacak bu uygulama ile çok daha düzenli ve minimalist yaşam alanlarına kavuşmanız işten bile değil.

MİLLİYET EMLAK DERGİ