KÜLTÜR: 950 yıl sonra ilk kez!

Bayeux işlemeleri 950 yıl sonra ilk kez Fransa’dan çıkıyor. Fransa Bayeux’deki Musée de la Tapisserie de Bayeux’de sergilenen, Romanesk döneminin en büyük ve en iyi korunan resimsel yapıtlarından birisi olan Bayeux işlemeleri 950 yıl sonra ilk kez ülkeden çıkıyor! Fransızca adıyla Tapisserie de Bayeux olarak bilinen Bayeux işlemesi, 1066 yılındaki Hastings Muharebesi sonucu Normanlar tarafından ele geçirilen İngiltere’nin tarihini Norman bakış açısıyla anlatan işleme kilimdir. Kanaviçe olduğu söylense de, duvar kilimini andırır. Yünlü keten kumaş üzerine arka dikiş tekniğiyle işlenmiştir. 70 metre (229 ft) uzunluğunda ve 50 cm genişliğindedir. 11.yy’ da yapıldığı düşünülen işleme üzerindeki yazılar Latincedir. İşlemelerde yapılan en eski atıfsa, 1476 yılındaki Bayeux Katedrali sayımıdır.

Orjinali Fransa Bayeux’deki Musée de la Tapisserie’de sergilense bile; Bayeux işlemesinin aslının aynı kopyaları bulunmaktadır. Birebir ölçülerde 1886 yılında İngiltere’de yapılan kopya bugün Berkshire’daki Reading Müzesinde sergilenmektedir. İki oğlunu birden trafik kazasında kaybeden Ontario Waterloo Üniversitesi Profesörü Emeritus Ray Dugan, acısını hafifletmek için başladığı çalışmasının ardından 1996 yılında işlemenin bir benzerini tamamlamıştır. Bu eser de günümüzde Kanada ve ABD’de çeşitli müze ve galerilerde sergilenmektedir.

950 YIL SONRA BİR İLK
Orjinali yıllardır Fransa’da olan Romanesk döneminin en büyük ve en iyi korunan resimsel yapıtlarından birisi olan Bayeux işlemeleri ,şimdi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun 950 yıl sonra ilk kez ülkeden çıkmasına izin vermesiyle birlikte İngiltere’ye gidiyor. Ortaçağ Avrupası’nda üretilmiş en önemli ve ilginç sanat eserlerinden birisi olan Bayeux Duvar Halısı, daha önce 1803 yılında Napoleon Bonaparte tarafından Paris’ e getirilmiş, 1945 yılında da Louvre Müzesi’nde sergilenmiştir. Bu yüzden de hem İngilizler, hem de Fransızlar için çok büyük önem taşımaktadır.

‘MACRON SAYESİNDE İNGİLTERE – FRANSA İLİŞKİLERİ AÇISINDAN BÜYÜK BİR ADIM ATILDI’
Eserin 950 yıl aradan sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kararıyla, Fransa’dan çıkıp İngiltere’ye gidecek olmasını Fransız halkı büyük bir tepki ile karşılıyor olsa bile; İngiltere Başbakanı Theresa May, Macron’un bu adımını İngiltere-Fransa ilişkileri açısından atılan adımların en önemlilerinden birisi olarak nitelendiriyor.

BAYEUX İŞLEMELERİ :
Halıda tarihi bir olay anlatılmaktadır. İşleme, İngiltere kralı Edward ile başlar. Fakat işlemelerde, Edward’ın oğlu veya varisi yoktur. Anlatılanlara göre; Edward, İngiltere’deki en güçlü kral olarak bilinen Harold Godwinson’ı Normandiya’ya göndererek buradaki William’a kendisinin ölümünden sonra onun tahta geçmesini istediğini iletmesini bildirir. Harold, Fransa’ya giderek William’a bu haberi verecektir. Harold, büyük badireler atlatarak William’a mesajı aktarmayı başarır ve Edward’dan sonra tahta geçeceğini bildirir. Edward, kutsal emanetler üzerine William’ın tahta geçmesine izin vereceğine yemin eder. Harold İngiltere’ye döner ve ölmekte olan Edward ile görüşür. Harold, Edward ölünce yeminin çiğneyerek kendisini kral ilan eder. Olanları haber alan William, kendisine vadedilen tahtı almak için İngiltere seferi planlar. Fakat istila için gereken donanmayı inşa etmesi birkaç yılını alır. Donanma hazır olunca, Normanlar İngiltere’ye çıkarlar. Hastings Muharebesi böylece başlar. Savaşın sonunda William galip gelir ve Harold öldürülür. Böylece yeni İngiltere kralı William olur. Ayrıca işlemede, anlatılan öykü sırasında gerçekleşen beklenmedik bir doğa olayı da resmedilir. 1066 yılı dünyadan görülen Halley kuyruklu yıldızı, Orta Çağ inanışına göre yaklaşmakta olan felaketin habercisi olarak değerlendirilmiştir. Harold’un tahta çıkışından 4 ay sonra görünen kuyruklu yıldız, Fatih William tarafından da zaferinin ilahi bir işareti olarak değerlendirilmiştir. Bu halı bir nevi savaşın gözler önüne serilmesini sağlamıştır.

Bayeux halısı, Fatih William’ın kardeşi Bayeux Piskopozu Odon tarafından ısmarlanmış ve Bayeux Katedrali’nin 1077’de ki kutsama töreni için hazırlanmıştır. Kraliçe Matilda’nın sarayında çalışan kadınlar tarafından işlenmiştir. Halıyı tasarlayanlar ise askeri bilgiye sahip olan erkeklerdir.


SÖZCÜ