DÜNYA: Kafaları karıştıran açıklamalar

ABD-Türkiye ilişkilerinde ilginç bir dönem yaşanıyor. TSK’nın Suriye’nin Afrin bölgesinde başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın ardından iki ülke arasında üst düzey görüşmeler yaşandı. Ancak bu görüşmeler sonrasında ABD’den yapılan açıklamalar herkesin kafasını karıştırdı. İşte ABD’den son günlerde yapılan ve adeta birbirini yalanlayan o enteresan açıklamalar…

Türkiye, Suriye’nin Afrin bölgesinde mevzilenen terör örgütü YPG/PKK’ya karşı Zeytin Dalı Harekatı’nı başlattı. Operasyon öncesi Türkiye’yi harekat düzenlenmemesi yönünde uyaran ABD’den, harekâtın ardından ağız değiştirerek “Türkiye’nin kaygılarını anlıyoruz. Afrin operasyon alanımız değil” şeklinde açıklamalarda bulunulmuştu.

İki ülke arasında bir tartışmalı konu da Suriye’de oluşturulması planlanan “güvenli bölge.”

“ÖNCE GÜVENİ TESİS ETMEMİZ LAZIM”

Geçtiğimiz günlerde ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada ABD’li bakanın kendisine Suriye’de 30 kilometrelik bir güvenli bölge oluşturulması teklifinde bulunduğunu ifade etmişti. Çavuşoğlu, Tillerson’ın teklifine, Suriye’de güvenli bölge için “önce ABD ile güven tesis edilmesi gerektiğini” yanıtı vermişti. Çavuşoğlu, güven tesisi için de “ABD’den somut adımlar görmeleri gerektiğini” kaydetmişti.

Çavuşoğlu, “Bizim anladığımız şey farklı, onlarınki farklı olabilir. Ama her şeyden önce bizim ABD ile güvenli bölge veya başka bir konuyu, yani ciddi bir konuyu samimi bir şekilde bırakın kabul etmeyi, görüşebilmemiz için önce güveni yeniden tesis etmemiz lazım” değerlendirmesini yapmıştı.

“ÖNERİDE BULUNMADIK”
Konuyla ilgili olarak ABD cephesinden kafaları karıştıran bir açıklama yapıldı. Dünya Ekonomik Forumu için Davos’a giden Dışişleri Bakanı Tillerson, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşme öncesi, konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruya “Birkaç olası seçeneği ele aldık. Ancak herhangi bir öneride bulunmadık” dedi.

ABD’Lİ GENERAL: GÜVENLİ BÖLGEYİ GÖRÜŞÜYORUZ

Tillerson’ın açıklaması tartışılmaya başlanmışken bu kez de ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Kenneth McKenzie, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulması olasılığını Türkiye ile görüştüklerini açıkladı.

Pentagon’da gazetecilere bilgi veren McKenzie, güvenli bölge konusunda henüz bir karara varılmadığını söyledi ama bunun uzun bir süredir üzerinde tartışılan bir fikir olduğuna dikkati çekti.

MzKenzie, “Türklerle güvenli bölge olasılığını görüşmeyi sürdürüyoruz. Geçmiş yıllarda da bu konuya farklı açılardan tekrar tekrar baktık ama nihai bir karara varmadık. Komutanlarımız hala görüşüyor. Şunu söyleyebilirim; bu konu gündemde, daha önce de gündeme geldi” dedi.

SÖZCÜ