DÜNYA: ‘Desteği keseriz’

Türkiye’nin uyarı ve itirazlarına rağmen bugüne kadar YPG/PKK’lı teröristlere verdikleri destek ve açıktan yaptıkları silah yardımlarıyla bilinen ABD, bu kez adeta “rest çeker” gibi bir açıklama yaptı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, alışılmışın aksine YPG’yi, verilen desteği çekmekle tehdit etti. Bakanlık yayımladığı yazılı açıklamada, yapılan silah yardımlarının IŞİD dışında bir güce karşı kullanılmasının tespiti durumunda “yardımı keseriz” ifadelerini kullandı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, “Eğer herhangi bir grup ya da bireyin anlaşmayı ihlal ettiğini tespit edersek, bunu araştıracağız ve uygun görüldüğü takdirde teçhizat desteğini keseceğiz” ifadesi kullanıldı.

Pentagon, Türkiye’nin Afrin’de YPG/PKK militanlarına karşı düzenlenen askeri operasyonlarıyla ilgili detaylı bir yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamada, “ABD; istikrar ve IŞİD’i engellemeye odaklanan bir güç olarak hizmet vermeleri için yerel ortakları eğitiyor. Bu yerel güçler, Suriye’deki fiziksel varlıkları sona ermek üzere olan IŞİD teröristlerinin dışarıya sızmasını önlemeyi ve iç savaşın daha uzun vadeli çözümünü beklerken IŞİD’in kaçamaması ya da geri dönememesini sağlamayı amaçlıyor. ABD, daha önceden temizlenen bölgeleri korumak ve IŞİD’in hareket serbestliğini engellemek için ortak güçlerin kabiliyetlerini inşa ediyor ve güçlendiriyor” denildi.

Pentagon açıklamasında şöyle devam edildi:

“IŞİD’e karşı büyük çaplı muharip operasyonlar gelişme gösterirken ve istikrarlaştırma çabaları hız kazanırken, IŞİD’in kalıcı biçimde yenilgiye uğratılmasını desteklemek ve tekrar ortaya çıkmasına imkan verebilecek koşulları önlemek için Irak ve Suriye’de güvenliği güçlendirmek istememiz doğal. ABD, IŞİD ve Suriye’deki diğer terör örgütlerinin yenilgiye uğratılmasına ve kurtarılmış bölgelere geri dönememelerini sağlamaya kararlıdır.”

Açıklamada, ABD’nin IŞİD’in askeri yenilgiye uğratılması sürecinin tamamlanması, örgütün tekrar ortaya çıkamaması, kurtarılmış bölgelerin istikrara kavuşturulması ve Suriyeli mültecilerin evlerine geri dönebilmesi için SDG’yle ortaklığını sürdüreceği belirtildi.

Pentagon açıklamasında SDG’ye sağlanan silahlarla ilgili de şu ifadelere yer verildi:

“İçerisindeki Kürt unsurlar dahil olmak üzere SDG’ye sağlanan silahların sınırlı, belirli misyona yönelik ve askeri hedefleri başarmak için kademeli olarak verileceği noktasında Türkiye’ye karşı çok her zaman çok açık olduk. Bu politikayla uyumlu olarak, Kürt ortaklarımıza sağlanan askeri destek konusunda değerlendirme aşamasındaki yeni düzenlemeleri gözden geçiriyoruz. Koalisyonun sağladığı silahlar ve teçhizatın IŞİD’i yenilgiye uğratma dışında herhangi bir maksatla kullanılmasına göz yummayız. Eğer herhangi bir grubun ya da bireyin anlaşmayı ihlal ettiğini tespit edersek, bunu araştıracağız ve uygun görüldüğü takdirde teçhizat desteğini keseceğiz.”

Pentagon açıklamasında, “ABD, PKK’dan gelen tehditlere karşı koyma çabalarını desteklemek dahil NATO müttefikimiz Türkiye’yi korumaya yönelik kararlılığını sürdürüyor” denildi.

TRUMP HER SABAH AFRİN’İ ÖĞRENİYORMUŞ!

CIA Başkanı Mike Pompeo, American Enterprise Institute adlı düşünce kuruluşunda katıldığı panelde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Pompeo, IŞİD’le mücadele sürecine ilişkin “Sünni müttefiklere” ihtiyaçları olduğunu söylerken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un YPG/PYD ve Sünni gruplarla çalışarak “iyi bir iş” yaptığını savundu.

CIA Başkanı, Zeytin Dalı Harekatı’nın üzerinden 5 gün geçmesine rağmen henüz bir açıklamada bulunmayan ABD Başkanı Trump ile ilgili de ilgi çeken ifadeler kullandı. Pompeo, Trump’ın dünyada olan sıcak gelişmelerle ilgili sürekli olarak bilgilendirildiğini ifade ederken, “Mesela bugün Afrin’de yaşananların gündeme geldiğini tahmin edebilirsiniz” diye konuştu.

İLGİLİ HABER

YPG/PKK’NIN İÇİNDE ADA’YI ZORA SOKAN İNGİLİZ TERÖRİSTLER

İngiltere’nin prestijli gazetelerinden Times, Türkiye’nin terör örgütü YPG/PKK/PYD’ye yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın İngiltere hükümetini güç bir durumda bıraktığını, terör örgütü bünyesinde savaşan İngiltere vatandaşlarının Afrin’e gitmeye çalıştığını yazıyor.

Terör örgütüne katılan Çin asıllı bir İngiliz vatandaşı olan Huang Lei tarafından kontrol edilen bir grup teröristin Afrin’e doğru hareket ettiği ifade ediliyor.

İngiltere’den Suriye’ye giderek YPG/PKK/PYD’ye katılan dikkat çeken isimler arasında eski bir belediye başkanı adayı olan Macer Gifford ve Liverpool Üniversitesi Matematik bölümü mezunu Kimmie Taylor da yer alıyor.

Times, konuyla ilgili “Vatandaşlarının NATO müttefiki Türkiye ile karşı karşıya gelmesi İngiltere hükümeti için mevcut durumu daha da karmaşık hale getirebilir” yorumunda bulunuyor.

SÖZCÜ