SAĞLIK: Kışın neden kilo alırız?

Kış mevsimi soğuk hava, yoğun iş temposu derken sanki aylardır güneş yüzü görmemiş gibi hissediyorsunuz. Soğuk günlerde bazen her şey üzerinize geliyor gibi görünüyor. Bir de üzerine üzerinize giydiğiniz şeyler yavaş yavaş dar olmaya başlıyor. Pantolonunuzun düğmesi daha zor kapanır oluyor. Sanki kar yağdıkça göbeğiniz daha bir büyüyor. Peki neden? Kışın neden kilo alıyorsunuz? Kışın kilo almanın önüne geçebilmek mümkün mü? Önce kilo almanıza yol açan nedenleri sıralayalım. Madde madde ilerleyelim.

Dışarıya çıkmıyorsunuz

Dereceler düştükçe, motivasyonunuz da azalmaya başlıyor. Akşam eve geldiğiniz zaman, spor salonunun yolunu tutmak ya da dışarıda gezinmektense, evde yayılmayı yeğliyorsunuz.

Havalar sıcakken daha fazla antrenman yapıyordunuz. Düzenli antrenmanlara bir şekilde devam ediyor olsanız bile, dışarıda geçirdiğiniz sürenin azaldığı ortada. Sıcak havalarda köpeğinizle yaptığınız sakin yürüyüşler, yerini koltukta uyuklamalara bırakıyor. Bir de televizyonunuz açık ve karşısında geçirdiğiniz süre arttıkça, abur cubura olan düşkünlüğünüz de tavan yapıyor. Bundan ötürü de sağlıklı yiyecekleri daha az tüketmeye başlıyorsunuz.

Peki ne yapmalısınız? Dışarıya çıkmaya gayret edin. Arkadaşlarınızla birbirinizi gazlayın. Öğle aralarında küçük yürüyüşler yapın. Kış sporlarını da deneyebilirsiniz. Enerjinizi ve günlük aktivite seviyenizi bu şekilde arttırabilirsiniz.

Partilerde sonsuz yiyorsunuz

Kışın eve kapanıp özellikle de hafta sonlarında evde partileyenlerden misiniz? Bunun için birçok neden de var tabii. O kısma girmiyoruz ama partilerin birçok sağlıksız yiyeceği de beraberinde getirdiği kesin.

Hafta içi- hafta sonu meselesinde bir dengesizlik var: Kalorilerden bahsediyoruz. Hafta içinde dengeli ve sağlıklı beslenmeye gayret ederken, hafta sonları birden fazla yemek yemeye başlıyorsunuz. Kilo vermek ya da kilonuzu korumak için ise tüm hafta kalori dengesini iyi kurmanız gerekiyor.

Ayrıca, etrafınızdaki insan sayısı arttıkça, yediklerinizin de çoğaldığını ekleyelim.

Uygulayabileceğiniz en iyi taktik, tabağınızı akıllıca doldurmak. Önceliği lifli besinlere, meyvelere, sebzelere ve proteine verin. Bu hamle sayesinde iştahınızı dizginleyecek ve daha uzun süre tok kalacaksınız. Böylece aşırı yeme tehlikesinden de sıyrılacaksınız.

Kolay yiyeceklere yöneliyorsunuz

Kışın sadece depresyona neden olmuyor; aynı zamanda stres seviyenizi de yükseltiyor. Mevsimsel şartların zorlaşması, zamanınızın daha da kısıtlanmasına yol açıyor ve buna bağlı olarak da evde sağlıklı öğünler hazırlamaktansa, kolay besinleri tercih eder hale geliyorsunuz. Fast foodlar, siparişler, özellikle de akşam yemeklerinizin vazgeçilmezi oluyorlar. Bu işin bir de farklı bir boyutu var: Tuzlu besinlere yöneliyorsunuz; çünkü tuz, stres hormonu kortizol seviyesini azaltıyor. Dahası, bu sayede, kendinizi huzurlu hissetmenizi sağlayan oksitosin seviyenizi de yükseltiyorsunuz. Şeker için de benzer sonuçlar geçerli. Şekerli besinler de kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Ama bu besinler hep kalori bombaları ve tükettikçe de göbeğinizi büyütüyorlar.

Bu dertten sıyrılmanın tek yolu, sağlıklı beslenmeye yönelmek ve geç saatlerde yemekten kaçınmak. Proteine öncelik verin, tabağınızı sebzelerle destekleyin.

Modunuz düşüyor

Günler kısaldıkça, modunuz da düşüşe geçiyor. Kış aylarında kendinizi yorgun, bitkin, depresif ve enerjisiz hissediyorsunuz. Tüm bu etkenler, göbeğinizi de büyütüyor. Çünkü modunuz düşükken, daha fazla yiyorsunuz. Yedikleriniz de genellikle daha fazla şeker, nişasta, tuz; dolayısıyla da kalorili oluyor. Yemeklerin yetmediği zamanlarda ise modunuzu toparlamak için alkole başvuruyorsunuz. Bu da kalorilerin iyice artması demek. Günde 2 bira içmek demek, fazladan 220 kalori almak demek. Dahası, alkol tüketimi iştahınızı da arttırıyor ve daha yağlı yiyeceklere yöneliyorsunuz.

Modunuzu toparlamak için yemeklerden ziyade başka yöntemleri tercih edin. Arkadaşlarınızla daha sık görüşün, egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve stresi yenmenin yollarını arayın.

Uyku düzeniniz bozuluyor

Hem günlerin kısalması hem de modunuzda yaşanan değişimler, uyku düzeninizi de etkiliyor. Mevsimsel koşullara bağlı olarak, yatakta daha fazla zaman geçirmeye başlayabildiğiniz gibi, uykusuzluk sorunu ile boğuşmaya başlamanız da olasılıklar arasında.

Uyku düzeniniz ise sağlıklı yaşamın anahtarı konumunda. Dolayısıyla da sağlıklı kilonuzda kalmanızı da etkiliyor. Uyku düzeninin şaşması, doyma hormonunuz leptini azaltıyor, iştahınızı arttırarak kilo almanıza yol açıyor.

MEN’S HEALTH TÜRKİYE