SİYASET: ‘Masum insanlara zeytin dalı uzatıyoruz’

Başbakan Binali Yıldırım, Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’nde medya kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda gazetecilere Türkiye’nin Afrin’de başlattığı “Zeytin Dalı” harekatı ile ilgili önemli bilgiler veren Yıldırım, KCK/YPG-PYD ve DEAŞ’a yönelik “Zeytin Dalı Harekatı”nda kara birliklerinin saat 11.05 itibariyle Gülbaba mevkiinden sınır ötesine giriş yaptığını duyurdu. Başbakan, Afrin’de 8-10 bin civarında terörist varlığı olduğunu belirterek bölgenin yerleşik tüm terör örgütlerinden temizleneceğini vurguladı.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’nde yazılı ve görsel basının genel yayın yönetmeleri ve yöneticileri ile bir araya geldi. Yıldırım, toplantıda Suriye’nin Afrin bölgesinde KCK/YPG-PYD ve DEAŞ’a yönelik “Zeytin Dalı Harekatı” hakkında son bilgileri aktardı.

Saat 10.40’ta başlayan ve 12.20’de sona eren Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen Afrin gündemli toplantıda Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay da hazır bulundu.

Toplantının ardından Yıldırım, televizyon ve gazetelerin sahiplerini de kabul etti.

İşte toplantıdan notlar;

BURAYA KADAR KOLAY GELMEDİK
“Zeytin Dalı Harekatı” ilişkin önemli açıklamalar yapan Binali Yıldırım, kara birliklerinin saat 11.05 itibariyle Gülbaba mevkiinden sınır ötesine giriş yaptığını duyurdu ve “Buraya kadar kolay gelinmedi. Çok çetin mücadeleler verdik” dedi.

TERÖRİSTE YAPILACAK HER DESTEK BU OPERASYONUN HEDEFİ OLUR
Basın mensuplarının da harekat bölgesine alınacağını belirten Yıldırım, “Harekat çok seri şekilde yapılacaktır. Medyayı kontrollü şekilde sınır ötesine götüreceğiz. Masum insanlara zeytin dalı uzatıyoruz. Afrin’deki teröristlere yapılacak her destek bu operasyonun hedefi olur” dedi.

30 KİLOMETRE DERİNLİKTE GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURULACAK
Operasyonun detaylarıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Başbakan; harekatın 4 safhada yapılacağını, 30 kilometre derinlikte güvenli bir alan oluşturulacağını açıkladı.

8-10 BİN TERÖRİST VAR
Afrin’de yerleşik tüm terör örgütlerinin temizleneceğini belirten Yıldırım, harekat başlamadan önce diplomatik bütün görüşmeler yapıldığını da aktardı ve Afrin’de 8-10 bin civarında bir terörist varlığı olduğunu ifade etti.

YENİ GÖÇ DALGASI BEKLENTİSİ
Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin yeni bir göç dalgasına hazırlıklı olduğunu belirterek, “Yeni bir göç dalgası olur ise hududumuzun dışında karşılayıp iskan edeceğiz” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, sınır ötesindeki terör örgütü tarafından Kilis’e 6 roket atıldığını, 2 vatandaşın yaralandığını, can kaybı olmadığını dile getirdi.

Harekat başlamadan önce Afrin bölgesinden 700 taciz olduğunu ifade eden Yıldırım, “ÖSO da bizim birliklerimizle Afrin’e girdi, hedefimiz araç-gereç ve sığınaklar. DEAŞ’a Rakka’da yol verildi, Afrin’e kaçtılar.

Operasyon DEAŞ’a da yapılıyor. Operasyona halkımızın yüzde 100 desteği var” diye konuştu.

“SURİYE İLE RUSYA ÜZERİNDEN GÖRÜŞÜYORUZ”
Suriye rejimiyle Rusya üzerinden görüştüklerini belirten Yıldırım, “İran’ın endişelerini gideriyoruz, Rusya’nın itirazı yok” diye konuştu.

ASKERİMİZİN BURNU KANAMADI
Özgür Suriye Ordusunun Fırat Kalkanı Harekatı’nda önemli görevler yaptığını hatırlatan Yıldırım, “Şimdi de gönüllü olarak bu birliklerden gelenler de kendi ülkelerini korumada gayret gösteriyorlar” dedi. Özgür Suriye Ordusu’nun Türk askerinin kontrolünde harekata katıldığını anlatan Yıldırım, harekatta yaralanan Mehmetçik olmadığını, yüzde 70-75 oranında milli ve yerli mühimmat kullanıldığını söyledi. Başbakan Yıldırım, “Operasyonda şu ana kadar askerimizin burnu bile kanamadı” dedi.

NEDEN ZEYTİN DALI?
Başbakan Binali Yıldırım, operasyonun adının neden “Zeytin Dalı” olduğunu “Teröristlere dalını gösteriyoruz zeytinlerse oradaki sivilleri yönelik bir girişim onu sembolize ediyor” sözleri ile açıkladı.

HEDEF DEAŞ
Toplantıya katılan gazetemiz genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz, Yıldırım’ın açıklamalarını şöyle aktardı:

“Başbakan asıl hedeflerinin DEAŞ olduğunu söyledi. Amaçlarının bölge halkına barış getirmek olduğunu zarar vermek olmadığını anlattı. Bölgedeki teröristleri temizleyip çekileceklerine, Suriye’nin toprak bütünlüğünde gözlerinin olmadığına dikkat çekti. Operasyon için Suriyeli yetkililer ile Rusya üzerinden temas kurulmuş, direkt görüşme olmamış. ABD’nin nört durduğunu da aktardı. İran’ın operasyona ilişkin bazı endişeleri olduğunu, Türkiye’nin de kendi endişelerini ilettiğini ve makul karşıladıklarını söyledi.”

AMAÇ GÖÇÜ ENGELLEMEK
Metin Yılmaz, Cerablus’da olduğu gibi Afrin’e hizmet götürülmesinin amaçlandığını buradaki halka refah getirip Türkiye’ye olacak göçün önlenmesinin planlandığını dile getirdi.

MEDYAYA TEŞEKKÜR
Yıldırım’ın medyaya özel olarak teşekkür ettiğini vurgulayan Yılmaz “Her ne kadar ayrı düşünsek de milli bir mesele olunca gördüm ki bütün yayınlar aynı noktada buluştu. Bu bizi çok memnun etti” dediğini aktardı. Yılmaz, Başbakan’ın yabancı basın yaptığı Türkiye aleyhindeki yayınları da eleştirdiğini belirterek “Sosyal medyada yaralanmış çocuk resimleri kullanılıyor, bilerek yapılıyor hepsi yalan bunların. Türk askerinin amacı sivillere zarar vermek değil terör örgütlerine zarar vermek” dediğini anlattı.

SÖZCÜ