TEKNOLOJİ: Apple pil sorununu güncellemeyle çözecek

Geçtiğimiz haftalarda Apple, eski iPhone’ların beklenmedik şekilde kapanmasını önlemek için yavaşlattığını kabul etmişti. Apple pil sorununu güncellemeyle çözeceğini duyurdu.

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple’ın üst yöneticisi Tim Cook, iOS 11’e yapılacak yeni güncellemeniniPhone telefonlarda pil performansını düşüren özelliği etkisiz kılma seçeneği sunacağını açıkladı. Cook, ABC News televizyon kanalına verdiği demeçte, gelecek ay yayınlanması planlanan güncellemeyle, eski iPhone’ların pil performansının düşürme özelliğinin kullanıcılar tarafından kontrol edilebileceğini belirtti.

Yeni güncellemede kullanıcılara, “ani kapanmayı engellemek için” pil performansının düşeceği bilgisinin verileceğine işaret eden Cook, “İstemediğiniz taktirde, bu özelliği etkisiz hale getirebilirsiniz.” ifadesini kullandı. Apple, geçen ay, eskidiğinde ya da şarjı azaldığında “bataryanın aniden kapanmasını önlemek için” iPhone 6, 6S, SE ve 7 modellerini yavaşlattığını kabul etmişti. Açıklamanın ardından, ABD’nin farklı eyaletlerinden Apple hakkında toplu ve bireysel davalar açılmış, şirket kullanıcılardan özür dilemişti. iOS 11’e yapılacak yeni güncellemenin gelecek ay başında tanıtılacağı ve mart ayında da kullanıma sunulacağı kaydediliyor. ABD merkezli teknoloji devi Apple, geçtiğimiz haftalarda eski iPhone’ların beklenmedik şekilde kapanmasını önlemek için yavaşlattığını kabul etmiş ve bu nedenle bir değişim programı başlatmıştı.

Apple’ın iPhone’ları bilerek yavaşlattığı haberi geçtiğimiz haftaya damgasını vurmuştu. Bu haberin ardından şirkete ilk kişisel dava ilerleyen günlerde açılmıştı. Yavaşlatılan iPhone’lar ile ilgili bir dava da Güney Kore’den geldi.Güney Kore’de binlerce kullanıcı Apple’a toplu dava açtı.370 bin Güney Koreli Seul Merkez Bölge Mahkemesi’ne başvuru yaparak açtığı davada Apple’dan 2000 dolar talep ediyor. Nüfusa oranlama yapıldığı zaman Güney Kore’de şu an her 138 vatandaştan biri Apple’a dava açtı.

Apple’ın yavaşlattığı modeller arasında sizin telefonunuzun da olup olmadığını öğrenmek için yapmanız gerekenler ise oldukça basit. İşte 3 adımda sahip olduğunuz iPhone’un pil değerlerini öğrenmenin yolu.

Bunun için elbette Apple Store ya da yetkili merkezlere başvurabilirsiniz. Ancak bu sorunun cevabını evde de bulmanız mümkün. İşte 3 adımda iPhone’unuzun yavaşlatılıp yavaşlatılmadığını öğrenmenin yolu…

1’inci Adım: Uygulama mağazası App Store’dan pil ömrü kontrol eden bir uygulama indirin

2’nci adım: Raw data sekmesine tıklayın.

3’üncü adım pil seviyenize bakın ve orijinal mAh değeri ile karşılaştırın.

Apple, pil kapasitesi %20’nin altına düştüğünde bataryanızın değiştirilmesini öneriyor.

Başka bir deyişle pil değeriniz olması gereken yüzde 20 daha az ise pilinizi değiştirme vaktiniz geldi demektir.

NTV