KÜLTÜR: Büyüleyici Tosca yorumu

Puccini’nin Tosca adlı eseri, bir Soprano’nun repertuvarında kilit rol oynamakta. Sonya Yoncheva Tosca’tı muhteşem yorumladı. Musica sizleri New York’a götürüyor.

Büyük sesler ile icra edilen Puccini’nin Tosca adlı eseri, bir Soprano’nun repertuvarında kilit rol oynar. Bahtsız divayı opera sahnesinin yükselen bir yıldızı Sonya Yoncheva canlandırıyor. Yoncheva’nın muhteşem Tosca yorumu Musica’da sizlerle buluşuyor.

Ocak ayı New York’ta opera ayı demek. Sonya Yoncheva, Puccini’nin başyapıtının ana karakteri olan Tosca’yı yorumluyor.

Tarih 1800 yılının Haziran ayı. Tosca, ressam Mario’ya aşık. Bulgar soprano kariyerinde ilk defa bahtsız bir divayı canlandırıyor. Ressam Mario’ya ise Vittorio Grigolo hayat veriyor.

Sonya Yoncheva, soprano: “Tosca çok genç bir kadın. İlk defa aşık olmuş. Bu tür sert çıkışlar ve tepkiler göstermesinin nedeni bu. Çünkü konu aşkı savunmak ise kelimeler ağızdan pervasızca çıkar.”

Fakat aşıkların geleceği kararır.

Avını yakalamak için gölgelerde plan yapan polis şefi Scarpia, Tosca’ya göz koymuştur.

Sırp asıllı Bariton Jelko Luçiç bu role alışkın.

Jelko Luçiç, baritone: “Scarpia’nın tam bir şeytan ve kötü biri olduğunu biliyoruz. Operanın yazılı olmayan bir kuralı vardır. Genelde tenorlar ve sopranolar iyi roldedir. Baritonlar ise onların arasına girip her şeyi berbat etmeye çalışan tipler oluyor. Bu operada aynen olan şey de bu.”

“Bu oyun klasik diyebileceğim bir sahne yönetmenliği ile icra edildi.”

“Ki bu benim sevdiğim bir tarz. Çünkü kostümler ve sahne, çevrenizdeki her şey eserin aslına uygun.”

Sonya Yoncheva: “İkinci perde gerçekten zorlu. O kadar hüzünlü ki yeteneklerinizin tüm renklerine ihtiyaç duyduğunuz gücünüzü yoğunluğa göre ayarlamanız gerekiyor.”

Jelko Luçiç: “Herkes bu rolün yüzde 60’nı 70’ini bağırma çağırma zannediyor. Oysa öyle değil. O karanlığında çok güvende ve çok güçlü.

David McVicar’ın yönetmenliğindeki Tosca’nın bu yeni prodüksiyonu Metropolitan Sanat Müzesi tarafından birçok ülkede sinema salonlarında 27 Ocak’ta canlı yayınlanacak.

Sonya Yoncheva: “Oh, bu anıtsal bir rol! Yorumlaması, oynaması ve şarkıları insanı kamçılayıcı. Bu yüzden benim için olağanüstü gerçek bir deneyim oldu.”

EURONEWS