KÜLTÜR: Tiamat’tan Godzilla’ya Yarattığımız Canavarlar

İnsanlar açıklanamaz olayları ve karmaşık fikirleri sembolize etmek için hayallerinde birçok fantastik yaratık canlandırmıştır. En eski yazılı kaynaklarda görülen bu varlıklar, yüzyıllar boyunca hem kötülükleriyle -korkulan- hem de iyilikleriyle -saygı duyulan- güç simgeleri olmuşlardır. Düzen ve kaos, iyi ve kötü arasındaki kavga, tanrılar ve canavarlar aracılığıyla somutlaştırılmıştır. Canavarlar tanrılar tarafından yenilirler ve düzenin sürmesi sağlanır. Marduk Tiamat’ı, Zeus Typhon’u alt eder. Canavarlardan ejderha, hayat ve ölüm döngüsünün temsillerinden birisi olmuştur. Leonardo da Vinci’nin ejderha tarifi ve çizimi, Goya’nın ’Aklın Uykusu Canavarlar Yaratır’ adlı resmi, Picasso’nun yarı insan yarı boğa canavarları ve Borges’in ‘Düşsel Varlıklar Kitabı’ canavarlara olan ilginin sürekliliğinin göstergeleridir. Akbank Sanat’taki atölye konuşmalarında, binlerce yıldır insanların dünyasında varlıklarını sürdüren canavarların çarpıcı dünyasının izi sürülecektir.

18 Ocak Perşembe, 18.30
Antik dönem yaratılış metinlerinde ve görsellerde canavarlar

19 Ocak Cuma, 18.30
Yunan mitolojisinde canavarlar

25 Ocak Perşembe, 18.30
Avrupa sanatında canavarlar

26 Ocak Cuma, 18.30
Günümüzde canavarlar

Dr. Işık Şahin Trakya Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesidir. Ege Üniversitesi’nde Klasik Arkeoloji doktorası yapmıştır. Türkiye’de katıldığı birçok kazının yanısıra Mısır, Yunanistan ve Fransa’da kazılarda ve araştırma merkezlerinde çalışmıştır. Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) projesine katkıda bulunmuştur. Önasya, Yunan, Roma Mitolojileri ve Dinleri, Kutsal Alanlar, Epigrafi ve Nümismatik dersleri vermektedir. Antik dönem inançları konusunda çalışmalarını sürdürmektedir.

Etkinlikler ücretsizdir. Katılımcı sayısı 60 kişiyle sınırlıdır.
Ücretsiz etkinliklerde etkinlik davetiyesi atölye başlama saatinden 1 saat öncesinden Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.

AKBANK SANAT