EMLAK: Kentsel dönüşüm ve miras paylaşımı

Aileden kalan eski ev ve arsalar, kentsel dönüşüm kapsamında değer kazanıyor. Müteahhitler eski yapıları alarak, belediye ile birlikte kentsel dönüşüm kapsamı içerisinde yenilemek istiyor. Ev ve arazi sahipleri ise yerlerinin değerleneceğini düşünerek müteahhite verme taraftarı oluyor. Müteahhite verilen evde miras paylaşımı ise mirasçılar arasında tartışma konusu olarak yerini alıyor.

Müteahhite verilecek ev üzerinde mirasçıların ne gibi hakları doğuyor?
Eğer mal sahibi tarafından özel bir vasiyetname düzenlenmemiş ise ev direkt olarak çocuklar ve eş üzerine geçiyor. Dolayısıyla tek bir kişi hak sahibi olamıyor. Sadece ortak şekilde haklar korunabiliyor ya da dağıtılabiliyor. Ev müteahhite verilmek istendiği zaman eğer hak sahiplerinden biri itiraz durumuna geçiyorsa ev müteahhite verilemiyor. Ancak hak sahibinin itiraz edip aynı zamanda da kendi hakkından feragat etmesi durumunda diğer hak sahipleri ortak karara varmışsa ev müteahhite verilebiliyor. Hak sahibinin hakkından feragat etmesi durumunda dahi kendisinin izni gerekiyor. Ev müteahhite verilmek yerine kiralanmak istendiğinde hak sahiplerinin çokluğu yeterli oluyor. Kiracının evde oturabilmesi için birden fazla hak sahibinin imza vermiş olması yetiyor.

Müteahhite verilen evin inşaat süreci nasıl işliyor?
Hak sahipleri ortak bir karara vardığında ilk önce müteahhitin belediye üzerinden inşaat izni alması gerekiyor. Belediye ise inşaat iznini alabilmek için tüm hak sahiplerinin imzasını istiyor. Hak sahipleri bir kişi olmadan müteahhitle anlaşmış olsa dahi, işlemlerin başlatılması için belediyeden hiçbir şekilde onay alınamıyor. Hak sahipleri uzlaşma sağlayıp müteahhitle anlaştıktan sonra müteahhitin belediye izninden itibaren iki yıl içerisinde inşaata başlaması, beş yıl içerisinde de evi teslim etmesi gerekiyor. Bu sürelerin aşılması halinde hak sahiplerinin tekrar imza vermesi gerekiyor. Müteahhitin inşaat temelini attıktan sonra on sekiz ay içerisinde hak sahiplerine haklarını vermiş olması gerekiyor.

Müteaahhit ve hak sahipleri arasında paylaşım nasıl oluyor?
Müteahhitler genel olarak almak istediği yapıyı kat karşılığı alıyor. Kat karşılığı oranı çoğu projede yüzde elli oranında olsa da evin konumuna göre oran değişebiliyor. Paylaşımlar yapıldıktan sonra hak sahiplerinin kendi aralarında eşit şekilde mal paylaşımı yapması ve mal paylaşımını notere onaylatması gerekiyor. Alınacak dairelerin eşit olmaması hali de oluşabiliyor. Örneğin müteahhit üç kardeşe dört tane daire veriyor. Verdiği dört dairenin iki tanesi 2+1, iki tanesi de 3+1 ise eşit paylaşım mümkün olmayabiliyor. Böyle durumlarda tüm dairelerin satılarak eşit şekilde para paylaşımı yapılması gerekiyor.

MİLLİYET EMLAK DERGİ