SAĞLIK: Sigara bağımlılığına neden olan hücre grubu bulundu!

Bilim insanları sigara bağımlılığının nedeni ile ilgili uzun zamandır çalışıyor. Son yapılan araştırma ise sona yaklaşıldığını gösteriyor. Bilim insanları, beyinde nikotine tepki veren bir hücre grubu olduğunu keşfetti.

Rockefeller Üniversitesi’nden bilim insanları, sağlığa yönelik en büyük tehditlerden birini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Araştırmacılar, nikotine tepki veren küçük bir beyin hücresi grubunun bulunduğunu duyurdu ve yaptıkları çalışmanın sigara bağımlılığını yok edebileceğini açıkladı.

ABD’li bilim insanları, yaptıkları bu çalışmayla bağımlılığın altında yatan nedeni gösterebileceklerini söylüyor. Ayrıca bağımlılık tedavisi ile ilgili de katkı sağlayabileceği düşünülen bu araştırmaya göre, beynimizde bulunan küçük bir grup hücrenin nikotine tepki vermesini sağlayan bir mekanizma var.

Bilim insanları çalışmalarında orta beyinde bulunan ve madde bağımlılığı ile ilişkili olduğu bilinen iki bölgeye odaklandı. Nikotinin kana karışmasından sonra beyne iletildiğinde tutunduğu alıcıların da bu bölgede olduğu bulundu.

Çalışma ABD Tıp Dergisi Ulusal Bilim Akademisi Bildirileri Kitabı’nda (PNAS) yayınlandı.

SÖZCÜ