DÜNYA: Trump hakkında şok iddia!

ABD Başkanı Donald Trump’ı küplere bindiren bir kitap ABD başta olmak üzere tüm dünyanın gündemine oturdu. ABD’li gazeteci Michael Wolff’un yazdığı ‘Ateş ve Öfke: Trump’ın Beyaz Sarayı’nın İçinden’ isimli kitapta yer alan bazı ifadeler şimdiden sosyal medyanın diline düştü. Trump’ın eski başdanışmanı Steve Bannon’ın Trump-Rusya ilişkisine dair bazı sözlerinin yanı sıra, kitapta yer alan “Trump’ın goril kanalı” okuyanları hayrete düşürecek cinsten. Öte yandan Trump’ın avukatları kitabın basımının durdurulması için de harekete geçti.

Amerikalı gazeteci Michael Wolff tarafından kaleme alınan ‘Ateş ve Öfke: Trump’ın Beyaz Sarayı’nın İçinden’ isimli kitap henüz piyasaya bile çıkmadan dünyanın gündemine oturdu. Kitap, ilk olarak ABD Başkanı’nın eski başdanışmanı Steve Bannon’ın Trump-Rusya ilişkisine dair sarf ettiği sözlerle gündeme geldi. Bannon, Trump’ın oğlu ile Ruslar arasında gerçekleşen görüşme için ‘haince’ ifadelerini kullanıyor.

“GORİL KANALI İSTEDİ”

Kitapta bulunan bir başka ilginç iddia ise sosyal medyanın diline çoktan düştü… İddiaya göre Trump, Beyaz Saray’a taşındığı gece, görevlileri çağırarak odasında televizyonun bozuk olduğunu çünkü “goril kanalı”nın çalışmadığını söyledi. Bunun üzerine, Beyaz Saray çalışanları çok sayıda goril belgeselinden derlemeler yaparak Beyaz Saray bahçesine konulan bir vericiden Trump’a kendi “goril kanalını” açtılar. Ancak Trump, kanalın ‘sıkıcı’ olduğunu çünkü gorillerin kavga etmediğini söyledi…

Bir kez daha harekete geçen görevliler bu kez de gorillerin kavga görüntülerini içeren yeni bir derleme hazırlayarak yayına verdi. Ancak kitaptaki iddialara göre garip olaylar zinciri bununla da bitmedi. Kitapta yer alan ifadelerde ABD Başkanı’nın bazen saatlerce gorilleri izlediği hatta televizyonun önüne çökerek kavga eden gorillerle konuştuğu iddia ediliyor. İsmi verilmeyen bir çalışan, Trump’ın ekrandan sadece bir kaç santimetre uzaklıktan kavga eden gorilleri izleyerek, “Aferin, bu iyi bir vuruştu” gibi ifadeler kullandığını söylüyor.

Trump’tan henüz bu iddialarla ilgili bir açıklama gelmedi.

AVUKATLARI HAREKETE GEÇTİ

Donald Trump’ın avukatları, ABD Başkanı’nı çileden çıkaran kitabın yayımlanmasını engellemek için harekete geçti. Yazar ve yayınevine çekilen ihtar mektubunda, kitabın içeriğinde Trump ile ilgili ‘çok sayıda yalan ve dayanaksız ifadelerin bulunduğu’ iddia ediliyor. Kitabın yayınlanmasının engellenmemesi halinde hem yayıncıya hem de yazara hakaret davası açılacağı uyarısı yapılıyor.

BANNON TEPKİSİ

Trump’ın en çok kızdığı iddia ise eski danışmanı Steve Bannon’a ait. Başkanın Beyaz Saray’daki en yakın danışmanı olup daha sonra işine son verilen Steve Bannon, Trump’ın oğlu ile Ruslar arasında gerçekleşen bir görüşmeyi ‘haince’ olarak tanımlıyor.

Kitapta, Trump’ın kendisi ve yakın çevresiyle yapılan 200 röportaja dayandırılan çok sayıda çarpıcı iddia yer alıyor.

YAZARDAN AÇIKLAMA

Kitabın yazarı gazeteci Michael Wolff, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Trump’ın tepkileri ve basımın durdurulması riskine karşı yayınevinin harekete geçtiğini ve kitabın piyasaya çıkış tarihinin Salı gününden Cumartesi gününe çekildiğini duyurdu.

Bu arada belirtmeliyiz ki; Washington Post gazetesi, Wolff’a yönelik tamamen olayları çarpıttığına ve bazen çarpıtmanın da ötesine geçip tamamen kendisinin bir senaryo kurduğuna dair suçlamalar olduğunu yazdı.

TRUMP’TAN WOLFF TWEETİ

ABD Başkanı Donald Trump, tartışılan kitabın yazarı Michael Wolff hakkında bir tweet attı. Trump, “Bu sahte kitabın yazarının Beyaz Saray’a girmesine (çok kez denemesine rağmen) hiçbir zaman izin vermedim. Kitapla ilgili kendisiyle hiç konuşmadım. Hepsi yalan, yanlış yönlendirme ve gerçekte var olmayan kaynaklar. Bu kişinin geçmişine bakın, onun ve Şımarık Steve’in (Bannon) başına gelecekleri izleyin” ifadelerini kullandı.

Avukat Charles J Harder, bazı bölümleri New York Dergisi’nde yayımlanan kitabın tamamının kendilerine de gönderilmesini isterken, “Kitapta Trump’a zarar veren çoğu ifadenin kaynağının olmadığı anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

Harder, piyasaya çıkması halinde kitap hakkında “Başkan’ın onurunun zedelenmesi” de dahil birçok suçlamayla dava açılabileceği uyarısı da yaptı.

HOLLYWOOD’UN GÖZDE AVUKATI

Washington Post gazetesinin yayımladığı ihtar mektubunu yollayan avukat Charles J Harder, Hollywood’un da gözde avukatlarından biri.

En son web sitesi Gawker’ın kapanmasına giden süreçte eski Amerikan güreşçisi Hulk Hogan’ı temsil etmiş ve davayı kazanmıştı.

Hakkında sayısız taciz suçlaması yapılan Hollywood prodüktörü Harvey Weinstein’ı da kısa bir süreliğine temsil etmişti.

Kitapta yer alan iddialardan bazıları şöyle;

– Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Trump’a ‘İngiliz istihbaratı sizi izliyor olabilir’ uyarısı yaptı.

– Eski başdanışman Steve Bannon, Ruslarla yapılan görüşme için ‘haince’ dedi.

– ‘Trump, yemin töreninde sinirliydi’.

– Trump Beyaz Saray’ı ‘korkutucu’ buldu.

– ‘Ivanka Trump başkan heveslisi.’ Kocasına “İlk kadın başkan ben olacağım” dedi.

– Trump’ın hayranlık duyduğu Murdoch, Trump’a ‘salak’ dedi.

– Michael Flynn, Rusya ile bağların sorun yaratacağını biliyordu.

– First Lady Melania Trump seçim gecesi üzüntüden ağladı.

SÖZCÜ