EMLAK: 2018’de gayrimenkul piyasası nasıl olacak?

Gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak veya konut sahibi olmak isteyenler 2018 yılında nasıl bir yol izlemeli? Konut fiyatları yeni yılda hangi aralıklarda seyredecek? Emlak sektörü ile ilgilenen kesimin büyük çoğunluğu yılın bitimine doğru bu gibi sorularla karşı karşıya kalmış durumda. Peki, Milliyetemlak.com verilerine göre 2018 yılında sektörde hangi yönde gelişmeler olacak?

Konut Sahibi Olmak İsteyenler Artıyor!

2017 yılında konut satışları önceki aya göre %5,7 oranında azalarak 122 882 oldu. Yapılan bu oranlamanın %49,9’u ilk satışlara, geri kalan payı ise ikinci el satışlara ait. Son çeyreğe ait TÜİK istatistiklerine göre hane başına ait maddi durum beklentisi %2,8 azalarak %87 oranına düşüyor.Aynı şekilde genel ekonomik durum beklentisi de %4,5 oranındaki düşüş nedeniyle 90,4’ü buluyor. Ancak Milliyetemlak.com verilerine göre tasarruf etme ihtimali %21,0 oranında olan önemli bir kısmın ev sahibi olabileceği tahmin ediliyor. Yaşam standartları dikkate alındığında bu oranın önemli bir kısmı da kiralık konut tercihi yapıyor. olayısıyla bu durum gelecek yıldaki konut alımı artışlarının hem kişilerin alım gücü hem de yapılan ev kampanyalarıyla desteklenmesi öngörülüyor.

Gayrimenkul Değişimi Yapanlar Sektörü Hareketlendirecek!

Milliyetemlak.com verileri baz alındığında en yüksek gelire sahip Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde gayrimenkul sektöründe önemli gelişmelerin görülebileceği tahmin ediliyor. Hane halkına ait gelirin düşük olduğu; Mardin, Diyarbakır, Batman ve Şırnak gibi şehirlerde ise konut alımlarının yıl sonuna kadar benzer oranlarda kalacağı düşünülüyor.Konut satışları üzerinde ayrıca konut satıp yeniden konut alanlar da önemli bir pay oluşturuyor. Dolayısıyla gayrimenkul alım satım işlemini yapan bu grup, konut hareketliliğini olumlu yönde etkilerken diğer yandan da sektöre daha fazla katkı sağlıyor.

Konut Fiyatları Nasıl Seyreder?

Evini değiştirmek veya ev sahibi olmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan birisi de yeni yılın konut fiyatları. Öncelikle inşaat alanında kullanılan malzemelerin, ekipmanların ve diğer eklentilerin dolar kuru üzerinden hesaplanması yeni yılda konut fiyatlarını doğrudan etkileyecek.Ancak Milliyetemlak.com verileri, uzun vadeli konut kredileri sayesinde konut fiyatlarının daha makul düzeylere düşürüldüğünü ve ev sahibi olmak isteyenlerin son dönemleri iyi değerlendirmeleri gerektiğini ortaya koyuyor. Devam eden KDV indiriminin de bu süreci iyileştireceği düşünülüyor. Ayrıca yatırım amaçlı alınan konutlardan kentsel dönüşüm etkeni sayesinde daha fazla kira geliri elde edilebileceği de ifade ediliyor.