SİYASET: ‘Tarihi sorumluluğu da büyüktür’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Doğu Kudüs’ü Filistin Devletinin başkenti olarak tanıma kararı hakkında konuştu. Kılıçdaroğlu, “Önemli bir adımdır. Tarihi sorumluluğu da büyüktür” dedi. Suriye’de savaşın bitmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, siyasi çözümü de işaret etti. CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TÜSES) tarafından düzenlenen ve Saadet Partisi’nin genel başkan düzeyinde, İYİ Parti ve HDP’nin de milletvekili düzeyinde katıldığı “Bir Arada Yaşamanın ve Barışın İmkânlarını Aramak” konferansında konuştu.

‘ORTADOĞU ATEŞİ YAYILIYOR, HERKESİ YAKIYOR’

Kılıçdaroğlu, Ortadoğu’da şu an yaşanan durumun ‘iç açıcı olmadığını’belirtirken şunları söyledi:

“Şu anda etnik ve mezhep ayrımı ateşi Ortadoğu’nun ortasına düşmüş ve yayılarak herkesi yakmaktadır. Bölge yabancı müdahalelere maruz kalmaktadır. Ortadoğu, Ortadoğulu olmayan ülkelerin güç gösterisi sergiledikleri bir alana dönüşmüş durumda. Bölgede akan kan kardeş kanıdır. Bölge sorunlarına, bölge ülkeleri sabırla, sağ duyulu çabaları ile çözüm üretmek durumundalar. Bu süreci hiçbir ülke tek başına atlatamaz. Ortak akıl ile çözüm üretilmeliyiz.”

‘ABD, ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİNDE TARAFIZ OLAMAZ’
Türkiye’nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Doğu Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıma kararıyla ilgili Kılıçdaroğlu, “Trump’ın Kudüs kararı Ortadoğu’da ağır aksak da olsa yürüyen barış görüşmelerine darbe vurmuştur. Ortadoğu’yu kana bulayarak kendi ülkesindeki sıkışıklığı gidermek akıllı bir politikacının başvurabileceği bir yol değildir. Trump, BM Güvenlik Konseyi kararlarını açıkça ihlal etmiş ABD’nin Ortadoğu barış sürecinde tarafsız bir arabulucu olmayacağını açıkça ortaya koymuştur. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Doğu Kudüs’ü Filistin Devletinin başkenti olarak tanıma kararı önemli bir adımdır. Tarihi sorumluluğu da büyüktür” ifadelerini kullandı.

‘SURİYE’DE SİYASİ ÇÖZÜM BULUNMASI GEREKİYOR’
Kılıçdaroğlu, Suriye’deki savaşın sona erdirilmesi konusunda her türlü yapıcı katkıyı desteklerini belirterek, “Artık Suriye konusunda siyasi bir çözüm bulunması gerekiyor. Cenevre görüşmelerinin başarısız olması bizi kaygılandırıyor. Irak’ın toprak bütünlüğü bizim için önem taşımaktadır. Bugün Irak anayasası temelinde yeniden bir toparlanma olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Ancak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Irak Merkezi hükümeti arasında kaybolan güvenin yeniden tesis edilmesi uzun zaman alabilir. Geniş manada Irak’ın istikrarı ülkemizin de istikrarı anlamına gelmektedir” diye konuştu.

SPUTNİK NEWS