TURİZM: Bavul hazırlarken yaptığınız 5 hata!

İster hafta sonu için Alaçatı’ya gidiyor, isterse de dünya turuna çıkıyor olun uçuşunuzdan önce bavul hazırlamak ince bir ustalık ister. Bavul hazırlarken en sık yapılan hataları Skyscanner sizler için sıraladı. İşte detaylar…
Havayollarının bagaj limit kuralları bazen kafa karıştırıcı olabiliyor. Örneğin Pegasus el bagajı için bir adedi geçmeyen, 20 cm x 40 cm x 55 cm boyutlarını aşmayan ve maksimum 8 kilogram ağırlığındaki el bagajlarını uçağa kabul ederken kargo bölümünde taşınacak kayıtlı bagaj için 15 kilogramdan başlayacak şekilde aldığınız bilete göre bir limit sunuyor. Türk Hava Yolları ve Sunexpress gibi diğer şirketler yine biletinize göre değişmekle birlikte Pegasus gibi genellikle hem kabin hem de kayıtlı bagaja belirli ölçüler dahilinde izin veriyor. Fakat yurtdışında Ryanair gibi birçok havayolu şirketi kayıtlı bagajlar için ekstra ücret istiyor; öyle ki bu ücretler bazen uçak bileti fiyatından bile pahalı olabiliyor.

Araştırmanızı iyi yapmak. Seyahat arama sitesi Skyscanner kullanarak ucuz uçak bileti ararken havayolu veya seyahat acentesi sitesinde hakkınız olan bagaj kısmını dikkatli okuyun. Özellikle kabine alacağınız bagaj ağırlığını iyi öğrenin. Bu sizi ekstra bagaj satın almaktan kurtarabilir. Ayrıca limitinizi aşmamanız için bavulları evde tartarak havaalanına gitmek akıllıca bir yöntemdir.

Uludağ tatiliniz için cidden Jimmy Choo stilettosuna ihtiyacınız var mı? Veya Phuket kumsallarında güneşlenmek için çıkacağınız tatilde ‘ya ihtiyacım olursa’ diye yanınıza aldığınız o kalın kazağa? Pek sanmıyoruz.

Tatile çıkmadan önce ne zaman nerede ne yapacağınızı kararlaştırın ve mutlaka ama mutlaka hava durumunu kontrol edin. Böylece bavulunuza koyacağınız eşyaları önemli oranda azaltabilirsiniz. Ayrıca gerek tişört gerekse de takım elbise olsun, etkili katlama sanatı size çok yer kazandıracaktır. Bu konuda Youtube’dan faydalanabilirsiniz.

Satın aldığınız seyahat tipi kettle belki zamanında çok akıllıca bir seçim gibi görünmüş olabilir ancak bavulunuzda yer kalmadığında bu tercihinizi sorgulayabilirsiniz. Eğer bavulunuzun fermuarını kapatmak için bir fil kiralamak durumunda kalırsanız yanlış bir şeyler yapıyorsunuz demektir.

Coco Chanel, “kapıdan çıkmadan önce aynaya son kez bakmalı ve bir aksesuarınızı çıkarmalısınız” demişti. Aynı kuralı bavulunuza da uygulamalısınız, böylece hayatınız çok daha kolaylaşacak. Gideceğiniz yere göre bazı durumlarda ekstra bagaj için para ödemektense çamaşırlarınızı gideceğiniz yerde yıkatmak daha hesaplı olabilir. Arkadaşlarınız ile seyahat ediyorsanız şampuan gibi kabine alamayacağınız eşyalarınız için ortak bir bavul kullanmak da iyi bir yöntem olabilir.

Herkesin iyi bildiği üzere bavul hazırlarken yaşanan sorunların temeli ayakkabılardan kaynaklanır. Yalnızca yüksek topuklular veya gladyatör sandaletlerden bahsetmiyoruz. Büyük spor ayakkabıları veya yürüyüş botları da bavulunuzun önemli kısmını kaplayabilir. Gerek ayakkabıların ağırlığından gerekse de yanlış yerleştirilmesi sonucu bagaj ağırlığının aşılmasından dolayı ek ücret ödemek veya diğer eşyalara yer kalmamasından dolayı yaşanan sinir hali oldukça yaygın bir durum.

İki çift ayakkabıdan fazlasını almayın. Farkındayız, kulağa çok acımasızca geliyor fakat oldukça faydalı bir kural. Peki ayakkabıları nasıl yerleştirmeliyiz? Öncelikle onları sadece ayakkabı olarak görmeyin. Bir yürüyüş botuna kaç çift çorap sığabildiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. Ayakkabılar (özellikle de en ağırları) bavulu dengede tutmak için en alta yerleştirilmelidir. Ayakkabıların kirlenme ihtimaline karşı poşet koymayı da unutmayın.

Burada gideceğiniz yerdeki hava durumunu kontrol etmekten veya Hindistan seyahati için yanınıza almanız gerekenlerden bahsetmiyoruz. Burada bahsettiğimiz her seyahat eden kişinin yanına alması elzem olan bavul aksesuari.

Eşyalarınızı bavula koyarken listenizde ilk olması gereken şey bavul düzenleyicileri. Özellikle farklı kategorideki eşyaları farklı düzenleyiciler kullanarak yerleştirirseniz hayatınız oldukça kolaylaştıracaklar. Özellikle şeffaf düzenleyiciler kullanırsanız güvenlik bavulunuzu açmanızı istediğinde her şeyi boşaltmanıza gerek kalmaz. Ayrıca bavulunuzu dikkatli seçin. En kullanışlı bavullar farklı bölmeleri olanlardır. Seyahatiniz resmiyet gerektiriyorsa (Paris’e gitmişken bir Michelin restoranında akşam yemeği gibi) iyi bir takım elbise taşıma kılıfı almanız da faydalı olacaktır. Hürriyet