OTOMOBİL: Volkswagen, otonom dolmuşu MOIA’yı tanıttı

Volkwagen dünyanın ilk elektrikli dolmuş MOIA’yı duyurdu. Altı yolcu taşıyabilen MOIA, ilk olarak 2018 yılında Hamburg’da hizmete sunulacak ve 200 elektrikli van ile işe başlanacak. Volkswagen, MOIA uygulaması için özel olarak geliştirdiği ve dünyada bir ilk olan elektrikli van aracını tanıttı.
Geçtiğimiz günlerde tanıtımı yapılan MOIA oldukça beğeni topladı. Uber’e benzer bir mantıkla çalışacak olan MOIA, güzergahları aynı olan altı yolcuya ulaşım hizmeti verebilecek. Aracın içerisinde yolcular için USB bağlantı noktaları ve Wi-Fi hizmetide sunulacak.
MOIA araçlarının tek seferde gidebildikleri mesafe 300 kilometre ve 30 dakika şarjla bataryasının yüzde 80 kapasitesini doldurabiliyor. Bu mesafeninde şehir içi ulaşım için gayet tatminkar olduğu belirtildi. MOIA CEO’su Ole Harms, şirketin amacının, amaca yönelik üretilmiş şöförsüz araçlarla otonom deneyime ulaşmak olduğunu belirtti. Ayrıca Harms, ulaşımın ücretleri hakkındada normal taksi veya Uber benzeri uygulamalardan daha ucuz olacağını fakat toplu taşıma fiyatlarınıda kırmayacağına dair açıklama yaptı.
MOIA uygulamasının 2018 yılında Hamburgta 200 araçla hizmet vermeye başlaması bekleniyor. MOIA’nın hedefi ise 2015 yılına kadar Avrupa ve Amerikada 1 milyon araca ulaşmak.
Volvo, Ford ve GM gibi otomobil üreticileri de ya kendileriyle ya da Uber ve Lyft benzeri şirketlerle iş birliği yaparak kendi sürüş paylaşım hizmetlerini geliştirmek konusunda adımlar atıyor ancak Volkswagen sadece bu amaca yönelik araç üretimine başlayarak diğer şirketlerden bir adım öne geçmiş durumda. Milliyet