EMLAK: Torba Yasa ve emlak sektörüne etkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” onaylandı. Kararlar Resmi Gazete’de yayınlanarak, yürürlüğe girdi. Milliyetemlak.com verilerine göre kabul edilen tasarının getireceği bazı yenilikler emlak piyasasını da yakından ilgilendiriyor.

Emlak Vergisi’nde Değişiklik
Kabul edilen ”Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”na göre emlak vergileri 2017 yılında uygulanan birim değerlerin belli yüzdesini geçmeyecek. Bununla birlikte tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi, vergi, harç ve katılım paylarının alınması, 31 Aralık 2017’den 31 Aralık 2020’ye ertelenecek.

Turizm Yatırımcılarına Güzel Haber
Alınan bir diğer karara göre turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla kadar uzatabilecek. İstedikleri takdirde yatırımcılar, tesislerin olduğu yerleri satın da alabilecek. Milliyetemlak.com verilerine gore kabul edilen bu tasarının turizm yatırımlarını arttırması bekleniyor.

Yeni karar lojmanları da ilgilendiriyor. Bu karara göre bazı lojmanlar satışa çıkacak. Kamuya ait konutlarda oturanlar, oturdukları eve sahip olma hakkına öncelikli olarak sahip olacaklar. Yapılan ödemelerde ödeme peşin olduğu takdirde %10 indirim uygulanacak. Söz konusu yasaya göre hazineye ait olup belediye mücavir alan sınırları içinde tarımsal amaçlı kullanılan araziler ise kullanıcılarına doğrudan satılabilecek.

Şile’deki İskan Sorunu Çözülecek
Belediye ve belediyeye bağlı idareler, mabetlerin yanı sıra eğitim kurumlarına, yurtlara, okul pansiyonlarına ve hastanelere de indirimli ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilecek.

Kabul edilen tasarıya gore Şile’nin Darlık ve Esenceli mahallelerinin iskan sorununun çözülmesi de sağlanacak. Milliyetemlak.com verilerine gore iskan sorununun çözülmesi durumunun Şile’nin gayrimenkul piyasasını hareketlendirmesi bekleniyor.