EĞİTİM: ‘Felsefeden Tecrübeye Etkili Öğretmenlik’ kitabı dağıtıldı

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğretmenlere dağıtılan ve içerisinde dayağın savunulduğu, okuma yazma bilmeyenlerin, bilenlere göre daha ahlaklı olduğunun belirtildiği kitap, öğretmenlere ödev olarak verildi.

Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 24 Kasım’da öğretmenlere ‘Felsefeden Tecrübeye Etkili Öğretmenlik’ kitabı dağıtıldı. Kitabın dağıtım yazısında, “Milli Eğitimin genel amaçları doğrultusunda, öğretmenlerimizin okuma kültürünü geliştirmeleri, motivasyonlarını yükseltmeleri, alan bilgisi ve öğretme konusunda mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla Etkili Öğretmenlik Projesi/atölye çalışması uygulanacaktır. Bu bağlamda ‘Etkili Öğretmenlik’ kitabı ücretsiz olarak ilçemizde görev yapan tüm öğretmenlerimize dağıtılacaktır” denildi. Yazıyla birlikte ayrıca proje esasları ve kitap değerlendirme raporu verildi.

Eğitim-İş 2. No.lu Şube Başkanı Mehmet Yeşildağ, kitabın öğretmenlere ödev olarak verildiğini belirterek, “Okullara gönderilen yazıda, her Perşembe günü toplantı olacağı ve kitapla ilgili istişare yapılacağı yazıyor. Biz Eğitim-İş olarak katılmayacağız. Böyle bir proje içinde yer almayacağız” diye konuştu.

Bununla birlikte, Eğitim-Sen de bir açıklama yaparak, “Maltepe’de imza karşılığı verilen ve öğretmenlerden değerlendirme yapılması istenilen ‘Etkili Öğretmenlik’ kitabı hakkında hiçbir değerlendirmede bulunmuyoruz” dedi. Sendika, bugün saat 12.00’de Maltepe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapacak.

Diğer yandan, dün konuyla ilgili açıklama yaparak, soru önergesi de veren CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, kitabın skandallarla dolu olduğunu belirterek, “Kitapta, dayağın savunulmasının yanısıra, Köy Enstitüleri’nde öğrenim görenlere ağır hakaretler var. Eğitim Bir Sen’in hazırladığı kitapta şeriat övülüyor, komünizm eleştiriliyor. Böyle bir kitabın, okullarda işi ne? Solcu – sosyalist düşünceye sahip öğretmenler, düşüncelerini açıklamaya zorlanıyor. Öğretmen komünizmi savunsa dert, savunmasa dert… Şeriatı eleştirse, dinsizlikle suçlanması da cabası… Hiç kimse düşüncelerini açıklamaya zorlanamaz. Böyle bir kitabı, ‘örnek çalışma’ diye dağıtmak, cumhuriyete ve laikliğe savaş ilanıdır. MEB’in yaptığı her açıdan anayasaya aykırıdır” demişti.

Yarkadaş, şunları söylemişti: “Örneğin, Prof. Dr. Mehmet Kaplan’ın 53. sayfadaki ‘Gençlik Meselesi’ adlı makalesi, tam anlamıyla rezaletlerle dolu… Yazar, anne ve babaların çocuklarına ahlakı dayakla öğretebileceğini savunuyor. Aynı yazar, Türkiye’de okuma yazma bilmeyenlerin, okula gidenlere göre daha terbiyeli ve ahlaklı olduklarını da söylüyor. Milyonlarca okur -yazar, böylece ahlaksız ve terbiyesiz olarak ilan ediliyor.”

SÖZCÜ