TURİZM: Yatırımcıların yüzü gülecek!

Turizm yatırımcılarının beklediği haber nihayet geldi. Turizmde yeni dönem başlıyor. 49 yıllığına kiralanan otel ve arazilere yeniden 49 yıllık süre uzatımı veya satın almanın yolunu açan düzenleme maddesini de içeren torba tasarı kabul edildi.

Kamuoyunda “torba tasarı” olarak bilinen düzenlemenin tüm maddeleri (127 madde) kabul edildi, ancak daha önce alınan karar nedeniyle tasarının tümü oylanmadı. Tasarının TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesine yönelik oylama salı günü yapılacak.

Tasarıda, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren MTV oranları ile kurumlar vergisinin tüm şirketler için yüzde 22’ye çıkarılmasına yönelik birçok kritik madde yer alıyor. Süre sınırını gözetmeksizin Bakanlar Kurulu’na bir saati aşmamak şartıyla ileri saat uygulamasını kalıcı olarak uygulama yetkisi verilecek.

Tasarının son gün görüşme gününde muhalefet sık sık karar yeter sayısı istedi. Az sayıda Ak Parti’li vekilin salonda olması nedeniyle birleşime sürekli ara verildi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın, “karar yeter sayısı olmadığı halde önergeleri oya sunduğu” iddiasında bulundu ve Genel Kurulda zaman zaman buna ilişkin tartışmalar yaşandı. Genel Kurul, 17 saat çalıştı.

Milyonlar bekliyor

Tasarıdaki bazı maddeler şöyle:

Bazı kamu lojmanları satışa çıkarılacak. Kamu konutlarının satışındaki 10 yıl sınırı kaldırılacak. Yeni konutların da satışı yapılacak.

Konuşma, internet, yayıncılık gibi haberleşme hizmetlerinden farklı farklı alınan ÖİV, her bir hizmet için yüzde 7.5 olacak.

Çalışanların ücretlerinin 2017’nin son dört ayında bin 404 TL’nin altına düşmemesi için ilave asgari geçim indirimi sağlanacak.

Emlak Vergisi Kanununa geçici madde eklenerek, takdir komisyonlarınca 2018 için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, 2017’de uygulanan birim değerlerin belirli bir yüzdesini geçmemesi sağlanacak.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında istihdam hakkı bulunan hak sahipleri, yaş sınırı aranmaksızın memur olabilecek.

Terörle mücadelede yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin bastırılmasında yaralanan ilköğretim, ortaokul mezunları hizmetli yerine memur kadrosuna atanabilecek.

Uzat veya satın al…

Hazine’ye ait olup belediye mücavir alan sınırları içinde tarımsal amaçlı kullanılan araziler kullanıcılarına doğrudan satılabilecek.

Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecek, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecek.

TURİZM AKTÜEL