EMLAK: Emlak piyasasını canlandırdı!

Yeni eğitim sistemi, gayrimenkul piyasasına canlılık getirdi. Milliyetemlak.com verilerine göre TEOG’un kaldırılması ve beraberinde yürürlüğe giren “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” adlı yeni uygulama ile evlere en yakın okul tercihleri, gayrimenkul sektörünü hareketlendiriyor ve bu ilginin artması bekleniyor.

Yeni Sistemde Okullara Yakın Evlere İlgi Artıyor
TEOG sisteminin kaldırılmasıyla birlikte öğrencilerin evlerine en yakın okula kayıt yaptırabilmesi emlak piyasasını da hareketlendiriyor. Çocuklarını iyi okullara göndermek isteyen veliler bu okulların yakınlarında konut arayışına giriyor. Genelde popüler semtlerde bulunan iyi okullara yakın oturmak içinse daha yüksek bütçeler gerekiyor.

İstanbul’un en iyi okullarından bazıları ve bulundukları ilçeler şöyle: Galatasaray Lisesi (Beyoğlu), Kabataş Erkek Lisesi (Beşiktaş), İstanbul Atatürk Fen Lisesi (Kadıköy), Nişantaşı Anadolu Lisesi (Şişli), Cağaloğlu Anadolu Lisesi (Fatih).

Gayrimenkul Piyasası Canlandı
Milliyetemlak.com verilerine göre İstanbul’un merkezi ilçelerinden Beyoğlu’nda 3+1 daireler 2.000 TL üzerinden kiralanıyor. Bu evlerin satılık fiyatı ise 390.000 TL’den başlıyor. İstanbul’un kalabalık ilçelerinden biri olan Beşiktaş’ta kira fiyatları ise konumuna ve genişliğine göre değişiyor. 3+1 daireler ortalama 2.250 TL’ye kiralanırken Çarşı’ya yakın ara katta bulunan 2+1 daireler ise 2.000 TL’den alıcı buluyor. Satılık fiyatları ise 480.000 TL’den başlayacak şekilde fiyatlanıyor.

Milliyetemlak.com üzerinde yer alan ilanlara göre İstanbul’un köklü ilçelerinden Şişli’de 3+1 daireler 1.350 TL’ye kiralanabilirken, satılık fiyatları ise 280.000 TL’den başlıyor. Fiyatlar mevkii ve evin özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. İstanbul’un en eski ve tarihi ilçelerinden Fatih’te oturmak isteyenlerin 3+1 daire için aylık 1.400 TL ödemesi gerekiyor ve bu evlerin satış fiyatı 230.000 TL’den başlıyor. Atatürk Fen Lisesi’nin bulunduğu, Anadolu yakasının en önemli ilçelerinden Kadıköy ise emlak piyasasındaki merkezi konumunu sürdürüyor. 3+1 dairelerin 1.750 TL’ye kiralandığı ilçede, satılık evlerin fiyatları ise 650.000 TL’den başlıyor.

Yeni yerleştirme sisteminde velilerin konut alım-satımında yarattığı hareketlilik emlak sektörünü de memnun ediyor. Kasım ayı konut fiyatlarının önceki aya oranla arttığı tahmin ediliyor. Önümüzdeki yıl ise iyi okulların olduğu ilçelerde nüfus yoğunluğunun daha da artması bekleniyor.