GÜNDEM: Dev proje!

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşen Elon Musk’ın geçen yıl üçüncü havalimanı için bir proje sunduğu ortaya çıktı. Musk, İstanbul’a enerji depolama tesisi kurmak istiyor. Haberleşme uyduları Türksat 5A ve 5B’nin üretimi ve uzaya fırlatılması için Airbus ile Türksat arasında yaklaşık 500 milyon dolar tutarında sözleşme imzalanmıştı. Uydular, Musk’a ait SpaceX tarafından yapılacak.

Diken’de yer alan habere göre Milliyet’e konuşan İGA yetkilisi Mehmet Kalyoncu Musk’ın yeni havalimanıyla ilgili önerisinin ayrıntılarını açıkladı.

Elektrik enerjisi depolayacak batarya üretimine hız veren, Musk’a ait Tesla firmasının bu depolamayı kendi ürettiği ‘Powerwall’ ünitesiyle sağlamaya çalıştığını ifade eden Kalyoncu, şöyle konuştu: “Geçen yıl Tesla merkezini ziyaret ettik. Burada yeni havalimanında bir elektrik depolama tesisi kurulabileceğini, bunu da Tesla olarak yapmak istediklerini anlattılar. Biz de ‘Değerlendirebiliriz’ dedik. Ancak böylesine yerli bir projede gönlümüz önce bu işin yerli olmasından yana olur. Yerli şirketler, ortaklıklar da olabilir. Hepsi değerlendiriliyor.”