EMLAK: Sıfır ev ne zaman satılmalıdır?

Tüketiciler birikimlerini doğru şekilde değerlendirmeye çalışırken konut satımında en doğru zamanı seçmeye çalışırlar. Milliyetemlak.com verilerine göre “Konut ne zaman satılmalı ?” diye merak edenlerin bununla ilgili yasal prosedürleri ve emlak piyasasını takip etmeleri gerekir.

En güvenli yatırım şekli olarak görülen gayrimenkul alım-satımında ev sahipleri sıfır alınan bir konutu 5 yıl dolmadan satarlarsa “gayrimenkul değer artış kazancı vergisi” ödemek zorunda kalabilir. Peki nedir bu gayrimenkul değer artış kazancı vergisi? Bu vergi istisna tutarıyla ilgilidir.

Beş yılın dolmasını bekleyin

Konut alımında beyan edilen tapu değeri üzerinden devlete yüzde 4’lük tapu harcı ödenir. Bazı tüketiciler ise bu harcı daha az ödemek için evi değerinin altına gösterirler. Bu usulsüzlük tespit edildiğinde konut alıcıları devlete ceza ödemek zorunda kalır. Son zamanlarda bu cezayı ödeyenlerde gözle görülür bir artış söz konusu.

Gayrimenkul satışı yapılırken o yılın enflasyon ve istisna tutarının üzerinde kar edilince, vergilendirme durumuna göre hesaplanan kazanç vergisine gayrimenkul değer artış kazancı vergisi denir. Aslında aldığı konutu beş yıl içinde satan ve bundan kar eden hemen herkes az-çok bu vergiyi ödüyor. Asıl mesele konutu alırken değerini düşük gösterip düşük harç ödeyenlerin evi satarken gerçek bedeli üzerinden beyan etmesiyle ortaya yüksek kazanç çıkması ve bununla birlikte doğan yüksek vergidir.

İnşaat hali değerini düşürür

Evini satmaya niyetlenip de vergi dairesinin incelemesine maruz kalmak istemeyenler pişmanlık dilekçesi vererek tapu harçlarını artırabilir. Bu dilekçeyi verebilmek için vergi idaresi tarafından şahsına yönelik bir takip işlemi başlatılmamış olmalı. Sonuç olarak yüksek vergiden muaf olmak suretiyle yeni evini satmak isteyenlerin 5 yıl beklemesi doğru bir hamle olur.

Sitede bulunan sıfır evinizi satmaya karar verdiğinizde inşaat durumunu da göz önünde bulundurmek gerekir. Yeni sitelerin bazı dairelerinde istihdam başladığı halde sitenin havuz, park, spor salonu gibi inşaatlarının bitmediği görülebilir. Tüketiciler bu konutları almadan önce site inşaatının tamamen bitmesini isteyebilirler. Tüm bunlar tamamlanmadan konutu satmaya kalktığınızda değerinin altında satmak zorunda kalabilirsiniz.

En uygun yaş aralığı nedir?

Sıfır alınan evin site inşaatının tamamlanmasına karşın birçok daire boş olabilir. Site yüzde 100 doluluk oranına ulaştığında konutu satmak değerini yükseltir. Bunun dışında sitenin bulunduğu bölge nüfusunun düşüklüğü, alışveriş merkezlerinin yetersizliği, ulaşım araçlarının kıtlığı eksi bir puandır. Bölgede nüfusun artmasını ve ilçenin canlanmasını beklemek evi satmak için daha uygun bir zaman olacaktır.

Emlak piyasasının durgun olduğu dönemlerde evinizi umduğunuz miktarın altına satmak durumunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla sektörün durumunu takip etmek gereklidir. Ayrıca her ev üzerinden geçen zamanla birlikte değerini yavaş yavaş yitirir. “Konut ne zaman satılmalı ?” sorusu yukarıdaki tüm koşullar göz önünde bulundurulduktan sonra “5-6 yaşın üzerine çıkmadan konut satılmalı” şeklinde yanıtlanabilir. Milliyet