EMLAK: Karanlık odalarınızı aydınlatın

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte evin bazı köşeleri daha loş olmaya başlar. Güneş ışığının daha az gelmesi ile karanlıkta kalan alanlar da çoğalır. Kışın gelişiyle birlikte sıcak aylara oranla daha çok zamanınızı geçireceğiniz ve daha az güneş görecek olan evinizin dizaynı sizin için önem kazanır. Evinizi dekore ederken, bazı ayrıntılara dikkat etmeniz gerekir. Eşya seçiminde odanın büyüklüğü, bulunduğu kat, güneşe göre konumu gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız şart. Herhangi bir evde şık duran objeler sizin odanızda kaba durabilir. Dekorasyonda eşya seçimi kadar ışıklandırma da önemli bir yer tutar. İyi bir ışıklandırma, odanın tüm havasını değiştirebilir. Özellikle küçük pencereleri olan bir evde, karanlık oda dekorasyonu yapılarak, birkaç ayrıntıyla aydınlık bir şekilde dizayn edilebilir.

Karanlık odada ışıklandırma nasıl olmalı?

Eğer odanızda küçük pencereler varsa, üzerine hantal bir stor yerine yarı saydam bir perde ya da tül perde takabilirsiniz. Ayrıca odaya ayna koymak, küçük pencerelerden gelen ışığın yansıma gücünü artırabilir. Hatta çok karanlık oda dekorasyonu yapmış olsanız bile, bu yöntem ışığı çok yüksek tonlarda yansıtabilir.

Doğru bir ışıklandırma odanızda büyük bir fark yaratabilir ve penceresiz mekanlarda kullanacağınız yapay ışık, ortamda adeta illüzyonlu bir görünüm sağlayabilir. Gün ışığıyla dengelenecek bir ampul seçimi, mekanda fazla soğuk ya da fazla sarımsı bir görüntü oluşmasını engeller. Kağıt ya da seramik ampuller tercih etmek, ışığı odaya hem dengeli dağıtır hem de sertliği alır.

Beyaz duvardan kaçının

Yeterince ışık almayan bir odanın işi, sadece doğru ışıklandırmayla sınırlı değildir. Duvarlarda kullanılacak olan boyanın da ışıkla uyumlu olması gereklidir. Geleneksel görüşlere göre beyaz renk, odaları olduğundan daha geniş gösterir; ancak bu görüş küçük ve penceresiz odalar için pek geçerli değildir. Beyaz duvar boyası, mekanı donuklaştırır ve yapay ışıkla birleştiğinde odada bunaltıcı sarı ya da yeşil tonlarında bir atmosfer oluşturur.Gözü yormayacak bir ambiyans için duvar renginde gri tonları kullanmak daha doğru bir seçim olur. Tabi öncesinde duvarınızın ufak bir bölümünü deneme amaçlı boyamanızda fayda var. Çünkü gri aynı zamanda sürprizlere açık bir renktir.

Peki ya aksesuarlar?

Doygun renkler küçük bir odaya büyük bir zindelik, canlılık katabilir. Bu renkleri seçerken parlaklığın abartılı bir görünüm oluşturmaması için az miktarda kullanmanızı öneririz. Odaya açık renk bir halı, birkaç yastık ya da küçük renkli bir tablo yerleştirmek karanlık odanızı aydınlatacaktır.

Dışarıdaki doğal ışığın küçük bir miktarını bile içeri taşımak, odanın havasını değiştirir. Özellikle karanlık ve penceresiz bir odada! Kapalı yer korkusu olan insanlar için de daha rahatlatıcı olur. Son olarak içeri koyacağınız bir çiçek de, yine az ışık gören bir odayı canlandıracaktır.

MİLLİYET EMLAK