DÜNYA: Bağımsızlık ilan etti!

Katalonya parlamentosu bağımsızlık ilan etti. Özel gündem için toplanan İspanya’nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu bağımsızlık kararı aldı. 135 üyeli Katalonya Parlamentosu’nda yapılan gizli bağımsızlık oylamasında 70 “evet”, 10 “hayır” ve 2 “boş” oy çıktı. Bağımsızlığın ilanı için gereken 68 evet oyuna ulaşıldı ve Katalonya İspanya’dan ayrılma yönünde büyük bir adım atmış oldu.

Oylamanın gizli yapılmasının nedenlerinden biri, İspanya’nın bağımsızlık yanlısı milletvekillerine ceza vermesini önlemek olarak değerlendirildi.

Katalonya’da iktidardaki Evet için Birlikte (Junts pel Si) koalisyonu ve buna dışarıdan destek veren aşırı sol görüşlü “Halk Birliği Adaylığı” partilerinin sunduğu “cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız Katalonya devleti ilan edilmesi ve bununla bağlantılı yapıcı sürecin başlatılması” başlıklarındaki karar önerileri, parlamentodaki oylamada kabul edildi.

Katalan Ulusal Meclisi (ANC) Başkanı Carme Forcadell kabul edilen bağımsızlık kararını okudu:

“Bizler, Katalonya halkının demokratik temsilcileri olarak kendi kaderini tayin hakkının özgürce uygulanmasında, Katalonya vatandaşlarının verdiği yetkiye göre Katalan Cumhuriyeti’ni bağımsız, demokratik, egemen ve sosyal bir devlet olarak kuruyoruz.”

Öte yandan Katalonya için Evet Başarabiliriz Partisi (Catalunya si que es pot) dışında muhalefetteki tüm siyasi partiler oylamaya katılmayarak, protesto etmek için genel kurul salonunu terk etti.

Halk Parti’si, Sosyalist Parti ve Yurttaşlar Partisi milletvekilleri salonu terk ederken genel kurul koltuklarına İspanya ve Katalonya bayrakları bıraktı.

Katalonya Ulusal Meclisi, Katalonya’daki kamu personeline, Madrid’deki yetkililerin talimatlarına uymama çağrısında bulundu.

Parlamento’daki oylamanın ardından birbirlerini kutlayan milletvekilleri ulusal marşlarını söyledi.

Bağımsızlık ilanının ardından Barcelona’da parlamento önünde toplanan binlerce bağımsızlık yanlısı ise sevinç çığlıkları attı.

Katalonya’da 1 Ekim 2017 tarihinde yüzde 43 katılım oranıyla yapılan referandumda bağımsızlık için yüzde 90 ‘evet’ oyu çıkmıştı.

EURONEWS