DÜNYA: Türkiye’nin kredi akışına kısıtlama

Almanya, Türkiye’ye kredi yardımlarının kısıtlanması için etkisini artırıyor. Almanya, uluslararası kurumların Türkiye’ye yaptığı kredi akışını kısıtlıyor. Alman hükümetinin Türkiye’ye yapılan kredi desteğini kısıtlamak için uluslararası yatırım kuruluşları üzerindeki baskısını daha da artırdığı belirtildi.

Bloomberg’in aktardığı habere göre Almanya, Türkiye’ye yatırım fonu sağlayan Alman KfW bankasının yanı sıra, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa Kalkınma Bannkası nezdindeki etkisini kullanarak Türkiye’ye kredi akışını sıkılaştırmak için yoğun bir şekilde çalıştığı ileri sürüldü.

Bloomberg’in bankacılara dayandırdığı haberinde Almanya’nın bu yöndeki çabalarını perde arkasında artırdığına dikkat çekiliyor. Bazı Alman ticari bankaların da Türkiye’deki siyasi atmosfer nedeniyle yatırımlarını gözden geçirmeye başladıkları belirtiliyor.

Adı geçen yatırım bankalarının Türkiye’ye yönelik yatırımlarını resmi olarak dondurma kararı almadıklarını ancak kısıtlamaya gittiklerine dikkat çekiliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel geçtiğimiz haftalarda AB’nin Türkiye’ye yaptığı katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesine destek vereceğini söylemişti.

Türk bankalarının borcu 104 milyar dolara çıktı

KfW bankasının yanı sıra Commerzbank AG’nin de Türk bankalarıyla ilişkilerini gözden geçirdiğini yazan Bloomberg, Türkiye’nin cari açığını finanse etmek için yurtdışından borçlanmaya ihtayacı olduğunu aktardı. Ayrıca Türk bankalarının 2011’den bu yana dış borcunun 104 milyar dolara, özel sektörün ise 233 milyar dolara yükseldiğini yazdı.

EURONEWS