DÜNYA: Fabrikalar kapanıyor!

Çin hava kirliliğini azaltmak için fabrikaları kapatıyor. Sık sık hava kirliliği ile gündeme gelen Çin sağlığı ciddi şekilde tehdit eden ve her yıl daha ciddi boyutlara varan bu soruna karşı agresif bir mücadele başlattı.

Çin hükümeti hava kirliliği konusunda 2035 yılına kadar sağlığa zararlı olan kirlilik oranını metrüküp başına 35 mikrograma düşürmeyi hedefliyor.

Bu kapsamda denetimlerini sıkılaştıran hükümet düzenlemeye uymayan fabrikalara ya para cezası veriyor ya da kapatıyor.

Denetimler sonucu Çin’deki fabrikaların yüzde 40’ının kapısına geçici olarak kilit vuruldu. Rakamlar binlerce fabrikanın ciddi cezalarla karşılaştığı gösteriyor.

Çin Komünist Partisi’nin bu haftaki kongresinde de konu gündeme gelmiş ve bakanlar belirlenen hedefe ulaşmak için sıkı denetimleri sürdürmek zorunda olduklarını açıklamıştı.

Bu konuda ciddi olduğunu gösteren Çin hükümetinin sıkı denetimleri sonucunda emisyon kurallarına uymayan fabrika çalışanları ve sahiplerine hapis cezası da veriliyor.

Fabrikalara kilit vurulmasının ekonomiye zarar vereceği endişeleri dile getirilse de hükümet 2013 yılında başlattığı bu sıkı denetim politikasından geri adım atmış değil.

EURONEWS