EMLAK: Kışın donuk atmosferini keyfe dönüştürün!

Mevsimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkisi uzmanlar tarafından da onaylanmış bir durum. Mevsimsel Duygulanım Bozukluğu olarak da adlandırılan, ama halk arasında “kış depresyonu” dediğimiz keyifsizlik hali, soğuklarla birlikte pek çok insanın tadını kaçırıyor. Sonbahar ve kış aylarında hakim olan mutsuzluk, hayattan tat alamama, enerjimizi tam olarak toparlayamamak, halsizlik, sürekli uyku isteği.. Tüm bunlar soğuk havanın uzun yıllardır araştırmalara konu olan etkileri ve oldukça da yaygın görülüyor. Tabii kış depresyonu bizi bir kez sarınca, artık evimizde de yeterince keyifli ve mutlu olamıyoruz, yaşam alanlarımız bize bunaltıcı ve kasvetli gelebiliyor. Peki kış depresyonuyla nasıl başa çıkabiliriz?

Soğuk havalarda bizim için bir sığınak haline gelen evimizde mevsimin olumlu özelliklerinin tadına varmak için yapabileceğimiz şeyler elbette var. Dekorasyonun gündelik modumuz üzerindeki etkisini hafife almayın! Nasıl ki dağınık ve kirli bir ortamda kendimizi rahatsız ve konforsuz hissederiz, ama yeni temizlik yapılmış veya düzenli ve her şeyin yerli yerinde olduğu bir odada keyfimiz de daha yerinde olur, işte kış depresyonu için de bu tür önlemler alabiliriz. Soğuk havalar artık iyiden iyiye kendini göstermişken ve önümüzde uzun bir kış bizi beklerken, gelin evimizde yapacağımız ufak tefek değişimlerle mevsimin tadını çıkaralım.

Doğal ışığa yer açın

Kışın hava erken kararıyor ve geç aydınlanıyor. Bu da kış mevsiminin kasvetli bir imajının olmasının en önemli sebeplerinden biri. Kış mevsiminde gün ışığından maksimum düzeyde yararlanabilmelisiniz. Bunun için de pencerelerinizin ve perdelerinizin tertemiz olması fark yaratabilir. Kışa girerken camları temizleyin ve perdeleri yıkayın. Ve tabii ki kalın perdelerinizi mümkün olduğunca az kullanın ki gün ışığı engellere takılmadan evinizde olabildiğince uzun kalabilsin.

Işıklandırmayı gözden geçirin

Doğal ışıktan yararlanamadığınız noktada evdeki lambaların devreye gireceğini unutmayın. Eskimiş ampulleri değiştirmek ve parlak ve daha kuvvetli ışıklandırma unsurları kullanmak evinizin enerjisini çoğaltacaktır.

Yaşam alanlarınızın rengini açın

Koyu renkler daha kasvetli ortamlar yaratır. Bunun için kış mevsimine girerken beyaz başta olmak üzere açık renklere ağırlık veren güncellemeler yapın. Sehpalarınızı beyaza boyayabilir, halınızı açık tonlarda tercih edebilir, koltuğunuza beyaz koltuk örtüsü satın alabilirsiniz. Emin olun bu yaşam alanınızı çok daha ferah ve aydınlık yapacaktır.

Sıcak renkli küçük dokunuşlar

Eğer yaşam alanınızda beyazın hakimiyetini sağlayabildiyseniz, ufak dokunuşlarla bu dingin, huzurlu ve ferah ortama biraz da pozitif enerji katabilirsiniz. Kırmızı, turuncu ve sarı gibi sıcak renkler her zaman işe yarar. Yorucu olmayacak ufak dokunuşlarla ortamın enerjisini yükseltebilirsiniz. Örneğin açık renklerin hakim olduğu oturma odanıza kırmızı veya turuncu bir kırlent ekleyebilirsiniz…

Battaniyeler ve sıcacık aksesuarlar

Tüylü ve sıcak tekstil ürünleri kış mevsiminde her zaman hem dokunmanın iyi geldiği hem de bizi ısıtan unsurlardır. Üstelik bu tür eklentiler evinize yuva hissi verir.

Yatak odası tekstili

Yatak odasına özen göstermek kışın daha önemli çünkü uyku düzenimizin bozulması demek kışın daha da halsizleşmemiz demektir. Sürekli gelen uyku isteğinin tüm günü uyuyarak geçirmemizi sağlamaması için gece uykusunu konforlu ve kesintisiz almamız şart. Bunun için de nevresim ve çarşaf takımlarımızın yumuşak ve rahat olması gerekir. Yorgan ve battaniyelerimizin de öyle tabii ki.

Kitaplığınızı yeni kitaplarla süsleyin ve bir okuma köşesi oluşturun

Kış boyunca evde oturduğunuz zamanların tümünü televizyon izleyerek ya da internet başında geçirmek sizi yorar. Konforlu bir okuma köşesi oluşturup bir de kendinize okuma listesi yaparsanız, yepyeni kitapları sıcak çayınızı yudumlarken okurken yaşam enerjinizin de iyileşeceğine emin olabilirsiniz. Unutmayın okumak her zaman iyileştirici bir güce sahiptir.

Yeşil bitkiler

Yeşil bitkiler bize doğanın en canlı zamanlarını hatırlatır ve bizi canlandırır. Evinizde bahar havası estirmek için kışın yemyeşil bitki ve rengarenk çiçeklere yer açmalısınız.

Tropikal desenler

Tıpkı yeşil bitkiler gibi, tropik desenler de bize sıcak havaları anımsatan ve içimizi ısıtan şeylerden biri. Duvarınızda, tekstil ürünlerinizde ya da aksesuarlarınızda tropik desenler tercih ederek odanızın enerjisini yükseltebilirsiniz.

Aromatik mumlar

Kokunun üzerimizdeki psikolojik etkisi inanılmaz derecede güçlü. Nahoş kokular bizi mutsuz ederken güzel kokular keyfimizi ve yaşam kalitemizi arttırıyor. Aromatik mumlar, rahatlatıcı tütsüler kışın bizi olumlu yönde etkileyecek şeylerden biri. Üstelik güzel mumluklar ve renkli mumlarla dekoratif olarak da evimizde estetik bir enerji oluşturabiliriz.

MİLLİYET EMLAK