DÜNYA: İş hayatına reform!

Avrupa Birliği, çalışma hayatında önemli reforma adım atıyor. Avrupa Birliği ülkeleri, çalışanların, geçici olarak başka üye ülkelerde istihdam edilmesi ile ilgili mevzuatın değişmesi konusunda anlaşma sağladı.

Avrupa Birliği çalışma bakanları, Fransa’nın talepleri doğrultusunda, çalışanların başka bir ülkede istihdam edilmesi süresinin 24 aydan kademeli olarak 18 aya düşürülmesi görüşünü benimsedi.

AB dönem başkanı Estonya’nın Çalışma Bakanı Jevgeni Ossinovski, toplantı sonunda şunları söyledi: “Ben ev sahibi ülkelerle, işçileri gönderen üye ülkeler arasında farklı sektörlerde hem de işvereni, hem de işçileri tatmin edecek dengeli bir uzlaşma bulduğumuzu düşünüyorum. Bu uzlaşı sayesinde serbest dolaşım hakkı engellemeden, çalışanların hakları da korunmuş olacak.”

Lüksemburg’da düzenlenen ve yaklaşık 12 saat süren çetin müzakereler sırasında, Macaristan, Polonya, Litvanya, Letonya, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un özellikle gerçekleşmesini istediği değişikliğe karşı çıkan ülkeler arasındaydı.

Fransız basını, toplantı sonucu Macron’un zaferi olarak değerlendirdi.

Macron ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Dışarı çalışmaya gönderilen işçilerle ilgili bu iddialı anlaşmayı selamlıyorum, Avrupa artık ilerliyor, yolsuzluk azalırken, daha iyi koruma gerçekleşecek. “ ifadesini kullandı.

2004 yılında Avrupa Birliği’ne bir çok doğu Avrupa ülkesinin katılmasının ardından şirketler arasında haksız rekabet tartışması ortaya çıkmıştı. Fransa ile birlikte Almanya ve Belçika çalışanlara yönelik kuralların sertleştirilmesini isteyen ülkeler arasında gösteriliyor.

EURONEWS