EKONOMİ: Haftaya damga vuracak!

Bu hafta piyasalarda Merkez Bankaları’nın kararları ve ABD’de açıklanacak veriler belirleyici olacak. TCMB ve AMB’nin kararlarının yanı sıra ABD ve Fed cephesinden gelen haber akışı piyasalara yön verecek. Yurt içi piyasaların bir numaralı gündem maddesi Türkiye Cumhriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak..Kurda son dönemde yaşanan oynaklığa rağmen önümüzdeki birkaç ay enflasyonda düşüş beklenmesi nedeniyle faiz oranlarında bir değişiklik yapılması öngörülmüyor.

“FAİZ ARTIŞI TÜRK VARLIKLARINI DESTEKLER”

Odeabank Ekonomik Araştırmalar Direktörü Ali Kırali “TCMB’nin sembolik bir faiz artırımı yapmasının Türk finansal varlık fiyatlarını destekleyebileceğini ve enflasyon dinamiklerindeki bozulmayı sınırlayacağını düşünsek de bu haftaki toplantısında faizleri sabit tutacağını tahmin ediyoruz.” değerlendirmesini yaptı. TCMB kararı Perşembe günü açıklanıyor.

Yine Perşembe günü Türk piyasalarının yanı sıra gözler Avrupa’da olacak. Merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak parasal genişleme programının geleceğine ilişkin bazı sinyaller verilmesi öngörülüyor. Bazı analistler aylık 60 milyar euro’luk varlık alımlarının 30 milyar euro civarına düşebileceğini ögnörüyor. Ancak burada miktardan ziyade zamanlamanın daha önemli olduğuna dikkat çekiliyor.

UZMANLAR NE DİYOR?

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy AMB Başkanı Mario Draghi’nin açıklamalarının önemli olacağını belirterek şu ifadeleri kullanıyor;

“Yıl sonunda sona erecek aylık 60 milyar Euro büyüklükteki varlık alım programının 9 ay boyunca 30 milyar Euro olacak şekilde uzatılması bekleniyor. Diğer bir ifadeyle piyasa bilançonun toplamda 270 milyar Euro daha büyütülmesini bekliyor. Daha düşük bir rakamın Euro-pozitif, daha yüksek bir rakamın ise Euro-negatif algılanması beklenebilir.”

FED VE BÜYÜME

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’ın Şubat’ta görev süresinin dolması beklenirken yerine kimin geçeceği en önemli gündem maddelerinden biri olarak öne çıkıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bir sonraki Başkan olarak Stanford Üniversitesi Ekonomisti John Taylor, Fed Yöneticilerinden Jerome Powell ve mevcut Başkan Janet Yellen’ı düşündüğüne dair haberler var. Trump’ın Kasım ayının başındaki Asya gezisi öncesi kararını
vereceği belirtiliyor.

ABD’de 3. çeyrek büyüme verisi de piyasaların radarında olacak. 2. çeyrekte %3.1 oranında büyüyen ekonominin bu dönemde %2.5 büyümesi bekleniyor.

Bloomberg HT