EMLAK: Bina mı yaratık mı?

Hayal dünyanızın sınırlarını zorlayacak bu bina, uzaktan bakınca uzaylıya benziyor. Her ne kadar bazı mimarların sıra dışı fikirlerini ve tasarımlarını hayata geçirmeleri alışılagelmiş bir şey olsa da şimdi size bahsedeceğimiz binayı şeklen gözünüzde canlandırmakta biraz zorlanabilirsiniz. Şekil itibariyle bu dünyadan olmadığına kanaat getireceğiniz fakat içerisinde dünyaya dair modern sanat eserlerini bulabileceğiniz bu yapı, Avusturya’nın ikinci büyük kenti olan ve 2003 Avrupa Kültür Başkent’i seçilen Graz’da yer alan Kunsthaus Sanat Müzesi.

Graz kentine hakim olan geleneksel mimarinin tam tersi bir yapıya sahip olan Kunsthaus, modern mimarisi ve adeta uzaydan gelmiş bir yaratığı andıran şekliyle şehirde anında kendini belli ediyor. Şehrin modern sanat müzesi olan bina, sanatla uzaktan yakından ilgisi olmayanları dahi büyüleyici görüntüsü ile içerisine çekmeyi başarıyor.

Merhaba Uzaylı Biz Dostuz

2003 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmaya layık görülen Graz’daki kutlamalar kapsamında mimarlar Peter Cook ve Colin Fournier tarafından inşa edilen Kunsthaus, eşsiz görüntüsü ile bu dünyanın dışından gelip Graz’ın ortasına düşmüş bir uzaylı yaratığı andırıyor.

Mimarları tarafından da “Friendly Alien” yani “Uzaylı Dost” olarak adlandırılan bu yapı, kentin mimarisinde bir mihenk taşı konumunda bulunurken içerisinde bulunan ileri teknoloji ile tam bir modern sanat müzesi olduğunu gösteriyor. Benzersiz mimarisi ile kentin sembolü olmayı başaran bina, yerli ve yabancı turistlerin en uğrak noktalarından biri konumunda bulunuyor.

Graz Gecelerinin Parlayan Yıldızı

Kunsthaus, dış cephesini kaplayan yansıtıcı özelliğe sahip mavi renkteki akrilik paneller sayesinde göz alıcı bir görünüme kavuşurken, binanın üzerinde yer alan 1000’e yakın floresan halka ise yapının geceleri bir yıldız gibi parlamasına yardımcı oluyor.

Sergi salonları, enerjisini binanın dış yüzeyindeki güneş panellerinden sağlayan bu floresanlar ve güneş ışınlarından en iyi şekilde faydalanabilmek için binanın tavanında ağzı kuzeye doğru bakan koni biçimindeki aydınlatma pencereleri sayesinde aydınlatılıyor. Dış yüzeyinde yer alan binlerce aydınlatma ile bina geceleri muazzam bir ışık şovuna ev sahipliği yaparak şehrin en dikkat çekici noktalarından biri oluyor.

Sanat ve Eğlence Bir Arada

11.100 metrekarelik devasa kullanım alanıyla dikkat çeken Kunsthaus Graz Sanat Müzesi’nin 2.500 metrekaresi; tasarım, film, mimari ve fotoğrafçılık sergileri için sergi alanı olarak kullanılıyor. 146 araç kapasiteli otoparka sahip olan yapı, oldukça popüler olan kafesi ve tüm dostlarınız için uygun bir hediye bulabileceğiniz müze mağazası ile de sizlere hizmet ediyor.

Müzeyi gezdikten sonra biraz soluklanmak ve müze hakkındaki görüşlerinizi birbirinizle paylaşmak için oturup kafede bir şeyler içebilir daha sonra da en üst katta yer alan seyir terasına çıkarak günü güzel bir Graz manzarasıyla sonlandırabilirsiniz. Ayrıca müzeden ayrılmadan önce mağazaya mutlaka bir göz atmalısınız.


MİLLİYET EMLAK