KÜLTÜR: Gerçek bir hikaye Ayla

Kore Savaşı’nda yer alan Astsubay Dilbirliğ’nin gerçek hayat hikayesinden esinlenerek sinemaya uyarlanan ‘Ayla’ adlı filmin galası yapıldı. Türkiye’nin Oscar adayı olan filmin senaryosunu Yiğit Güral’ın yazdığı, yönetmenliğini Can Ulkay’ın yaptığı, başrollerinde Çetin Tekindor, İsmail Hacıoğlu ve Kim Seol’ün oynadığı ‘Ayla’ adlı film için Maslak Uniq Hall’da gala gösterimi yapıldı.

Galaya, astsubay Süleyman Dilbirliği ve Ayla’nın yanı sıra film oyuncuları ile davetliler katıldı. Yıllar sonra bir kez daha karşılaşan Ayla, Süleyman Dilbirliği’nin uzun süre elini tuttu.

Gala’ya katılanlar arasında Güney Kore Büyükelçisi Yunsoo Cho da vardı. Büyükelçi Cho, etkileyici bir hikaye olduğunu belirterek, film hakkında şöyle konuştu: ‘Güney Kore’de can vermiş şehitlerimizi bir kez daha anıyoruz. Sadece gelip savaşmak değil küçük çocukları da kucaklayarak, eğitim fırsatı vermişler. Çok etkileyici bir hikaye olduğunu düşünüyorum. 2015 yılında Bodrum sahilinde ölü bulunan Aylan’ı ve Halep’te enkazdan çıkarılan Ümran’ı gördükçe aklıma Ayla geliyor. Türk askerleri olmasaydı Ayla da aynı kaderi paylaşacaktı.’ dedi.

‘Ayla’ filminin oyuncu kadrosunda ise şu isimler yer alıyor: Süleyman Dilbirliği’nin gençliğini İsmail Hacıoğlu, günümüzdeki halini ise Çetin Tekindor, Ayla’yı Kim Seol canlandırıyor. Ali Atay, Murat Yıldırım, Taner Birsel, Mehmet Esen, Caner Kurtaran, Burç Kümbetoğlu, Altan Erkekli, Büşra Develi, Damla Sönmez, Duygu Yetiş, Sinem Uslu, Esra Dermancıoğlu, Meral Çetinkaya ve Nilgün KAsapbaşoğlu filmin yeerli oyuncuları arasında yer alıyor. Eric Roberts, Cade Carradine, Lee Kyung Jin, Johnny Young, Claudia Memory Monroe ise rol alan yabancı oyunculardan bazıları.

Özet ve Detaylar
Film, Kore Savaşı’nda yaşanan gerçek ve çok dramatik bir hikayeyi beyazperdeye taşıyacak. 1950 yılında savaşta yer alan Süleyman Astsubay savaş meydanında küçük bir kız bulur. 5 yaşındaki bu Koreli kız yetimdir ve nereye gideceğini bilmemektedir. Astsubay kızı yanına alır ve Ayla ismini verir. Birliğin neşesi haline gelen Ayla ile astsubay kısa sürede baba-kız gibi olurlar. Ancak 15 ay sonunda birliğin Türkiye’ye geri dönme kararı çıkar. Ayla’yı bırakıp dönmek istemeyen Süleyman Astsubay her yolu denese de Kore kanunlarını aşamaz. Küçük kızı geride bırakmak zorunda kalan Süleyman ve yetimlere uygulanan sisteme dahil olarak yetimhaneye verilecek olan Ayla son vedalarında tekrar bir araya gelmeye söz verirler. Yıllar ikiliyi yeniden buluşturacak mıdır?…

TELEVİZYON GAZETESİ