SAĞLIK: Yeni nesli bekleyen tehlike!

Teknoloji bağımlısı yeni nesil uyku uyumada problemler yaşıyor. İlk kez yeni nesil tarafından kullanılmaya başlanılan teknolojik buluşlar, ebeveynler için genellikle zorlayıcı bir konudur. Bir zamanlar bilgisayar istediğiniz günleri hatırlayın. Anneniz ve babanız muhtemelen bu fikre hiç de sıcak bakmıyorlardı. İkna olduktan sonra ise bilgisayarda nelerle uğraştığınızı anlamaları hiç de kolay olmamıştı. Muhtemeldir ki onlar da aynı sorunu walkman konusunda yaşamışlardı.

Günümüzde benzer bir sorun ise modern dünyada hemen her evde bulunan dokunmatik erkanlı tablet ve akıllı telefonlar üzerinden yaşanıyor. Ama bu kez durum biraz daha ciddi. Zira, yeni neslin sağlığı tehdit altında olabilir.

Londra’da bulunan Birkbeck Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, söz konusu akıllı cihazları düzenli olarak kullanan minikler, geceleri daha az uyuyorlar. Fakat bu uykusuzluğa tam olarak neyin neden olduğu konusuna belirsizlik hakim.

Daha önceleri, TV ve video oyunları karşısında geçirilen sürenin, çocuklarda uyku sorunlarına yol açtığı ortaya konulmuştu. Ancak, dokunmatik ekranların benzer sonuçlar doğurup doğurmadığı konusu belirsizliğini koruyordu. Geniş bir ebeveyn örneklemi üzerinde gerçekleştirilen bir online anket çalışmasında, kişilere, çocuklarının dokunmatik ekran kullanımı ve uyku sorunları hakkında sorular yöneltilmesinin ardından, yaşları 6 ay ila 3 yaş arasında değişen çocukların, tablet ya da akıllı telefon kullanımına bağlı olarak günde 15 dakika daha az uyudukları sonucuna varıldı.

Biraz da istatistiklerle konuşalım: Araştırmaya, bebek ya da çocuk sahibi 715 ebeveyn katıldı. Soruları yanıtlayan ebeveynlerin %70’i, dokunmatik ekranlı cihazlara sahip olduklarını belirtmişti. Bu dilimin %75’inin çocukları (6 aylık-3 yaş aralığından bahsettiğimizi tekrar hatırlatalım) bu cihazları her gün kullanıyordu. Ayrıca, ebeveynler, çocuklarının gündüz ve gece uyku süreleri ile uyku sırasında ne sıklıkta uyandıklarını da belirttiler.

Dokunmatik ekranlı cihazları sıkça kullanan yeni yürümeye başlayan çocuklar, geceleri daha az uyku alıyor ve dolayısıyla da daha az uyuyorlardı. Bahsi geçen cihazları kullanmayan akranlarına kıyasla da her gece 26 dakika daha az uyuyorlardı. Gündüz vaktinde akranlarına göre 10 dakika daha fazla uyuyor olsalar da, bu durum, gün içerisinde genel olarak akranlarıyla eşit miktarda uyku uyumalarını sağlayamıyordu. Dokunmatik ekran kullanımı her ne kadar gece uykudan uyanmalara yol açmasa da, çocuklar, geceleri uykuya dalmakta da zorlanıyorlardı.

Aradaki bağın daha kuvvetli bir şekilde ortaya konulabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söyleyebiliriz. Fakat eğer çocuk sahibiyseniz, çocuğunuzun bu tip elektronik cihazlarla kurduğu ilişki üzerinde dikkatli olmanızda fayda var.

MEN’S HEALTH TÜRKİYE