KÜLTÜR: Sanat dünyası instagramı ele geçirdi!

Instagram hesapları, Cindy Sherman’dan Ai Weiwei’ye kadar pek çok sanatçının estetik anlayışının kapılarını aralıyor. Sanatçılardan galerilere, yazarlardan sanat kurumlarına kadar pek çok kuruluş dijital içerik ekibi oluşturuyor ve bu mecralarda hızla yayılıyor. Buna paralel olarak giderek artan sosyal medya takipçileri, sergilenen eserlere erişim olanağı sunuyor. “Nerede, ne oluyor?” diye sanat dünyasının havasını koklamak isteyenlere Instagram’da takip edebilecekleri 12 sanat meraklısını sıraladık!

Instagram’ın etkisini en derinlerde yaşadığımız çağımızda, birçok şeyi yönettiği gibi artık sanata da yön veren etmenlerden biri Instagram profilleri. Günbegün gerçekleşen yenilikleri kaçırmamak, sanatın nabzını tutmak için siz kimleri takip ediyorsunuz?

Adrian Cheng, @ac_kaf
Adrian Cheng, @ac_kaf

Hong Konglu sanat koleksiyoncusu ve girişimci Adrian Cheng, bir gayrimenkul ve mücevher imparatoru. Son on yıldır Asya sanat piyasasını savunmak ve sanatçıları yetiştirmek için takdir edilen bir çalışma gösteriyor. 2008’de Shanghai’deki K11 Müzesi’nde “After Us” adlı bir sergi gerçekleştirdi. Eğer, Asya ve ötesinde gerçekleşen sanat sergilerinden moda şovlarına ve zanaat tatlarına kadar her şeyi yakından takip etmek istiyorsanız Cheng’in hesabına bir göz atmalısınız.

Kimberly Drew, @museummammy
Kimberly Drew, @museummammy

Kimberly Drew, Metropolitan Museum of Art’ın sosyal medya müdürü. 2011 yılında Tumblr bloğu olan Black Contemporary Art hesabını daha sonra “museummammy” adıyla Instagram’a taşıdı. Hesabını, az bilinen siyahi sanatçılara daha çok dikkat çekmek ve çalışmalarını vurgulamak için kullanıyor. Genç yetenekleri ve göz ardı edilen figürleri toplamayı çok seviyor! Bunun yanı sıra bir dizi siyasi iş birliğine ve dünya çapında seyahate de imza atıyor. Son olarak da Güney Afrika’daki Zeitz MOCAA’nın açılışında bulundu.

Matthew Higgs, @mathewhiggs2015
Matthew Higgs, @mathewhiggs2015

Matthew Higgs, New York’taki White Columns’ın direktörü ve baş küratörü. Söz konusu New York ise çok meşgul bir adam! Kendisini New York kent merkezindeki sanat ortamında bilmeniz gereken insanlar ve mekânların, tarih kitaplarının, dergilerin, poster sanatının ve beklenmedik önerilerin rehberi olarak gösterebiliriz. Hesabın tanıdık bir yüzü ise Higgs’ın sevimli köpeği Olive! Olive de New York sanat yaşantısının gerisinde kalmıyor.

Michael Xufu Huang, @michaelxufuhuang
Michael Xufu Huang, @michaelxufuhuang

Çağdaş sanat pazarının en genç figürlerden biri olan Michael Xufu Huang, koleksiyonerliğe 16 yaşındayken başladı ve Pensilvanya Üniversitesi’nden mezun olmadan önce çağdaş sanat müzesi M WOODS’un kurulmasında rol oynadı. Huang 23 yaşındayken, M WOODS’ta gişe rekoru kıran bir sergiye ev sahipliği yaptı. Müzenin yönetiminde olan çalışmaları hâlâ devam ediyor. Huang, pek çok entresan yerde ve ilgi çekici şekilde, kendi fotoğraflarını da paylaşmayı çok seviyor.

Choi Seung Hyun T.O.P, @choi_seung_hyun_tttop
Choi Seung Hyun T.O.P, @choi_seung_hyun_tttop

Choi Seung Hyun, her ne kadar müzisyen kimliğiyle tanınmış olsa da, aynı zamanda sıkı bir koleksiyoner. Tüm bunların yanında bir de 8.2 milyonluk Instagram takipçisi onu daha da ilgi çekici bir karakter haline getiriyor. Sanat eserlerinin görüntülerini paylaşma şekli ise ayrı bir şıklığa sahip. Choi, 18 yaşından beri sanat eseri topluyor ve geçtiğimiz yıl Sotheby’s’de düzenlenen müzayedede küratörlük yaptı. Eğer Choi’nin Instagram profiline uğrarsanız, Jonas Wood, Ed Ruscha gibi nice sanatçıdan kendi müzik grubu arkadaşlarının fotoğraflarına kadar pek çok kareye rastlayacaksınız.

Charles Lutz, @charleslutz
Charles Lutz, @charleslutz

Charles Lutz, 2008 yılında yaptığı “Warhol Denied” serisi ile oldukça beğeni toplamış ve çalışmaları Warhol’un sanatçı kimlik doğrulamasında kullanılmıştı. Çalışmalarını “kavramsal” olarak değerlendiren sanatçının Instagram hesabında, eserlere yaptığı eklentileri görebilirsiniz. Ayrıca çağdaş sanat sahnesinin güce ihtiyaç duyduğunun altını çizmek isteyen sanatçı, sık sık Obama gibi öncü karakterler üzerinden çalışmalar yapıyor ve The New Yorker’ın karikatür çizimlerinin çoğunda imzası mevcut. Sanat dünyasının güncel haberlerine ironik yorumlar arıyorsanız Charles’in hesabını mutlaka takip etmelisiniz!

Toyin Ojih Odutola, @toyinojihodutola
Toyin Ojih Odutola, @toyinojihodutola

Nijeryalı sanatçı Toyin Ojih’in büyük bir hayran kitlesi olduğu yadsınmaz bir gerçek, Instagram takipçileri ise buna paralel olarak günden güne artıyor. Toyin’in profiline girdiğiniz anda sanki stüdyosuna adım atıyormuşsunuz gibi bir his yakalayabilirsiniz. Ayrıca sanatçı içinde bulunduğumuz Ekim ayının ilk haftası Whitney’de “To Make Wander Determined” adlı bir sergiyle çalışmalarını izleyicilerle buluşturdu. Profile uğramışken Toyin’in The Empire adlı TV dizisi için oluşturduğu figüratif çalışmalara da göz gerdirmeyi unutmayın.

Eva Respini, @curator_on_the_run
Eva Respini, @curator_on_the_run

Eva Respini, Boston Çağdaş Sanatlar Müzesi’nin baş köratörü. Bu nedenle sürekli koşuşturuyor! Paylaşımlarındaki lokasyon etiketlemelerinden de bunu rahatça görebilirsiniz.. Boston’dan dünyanın hemen hemen her yerine, sergilerin birinden diğerine yetişiyor.

David Rimanelli, @davidrimanelli
David Rimanelli, @davidrimanelli

Sanat eleştirmeni David Rimanelli, Instagram hesabını dijital bir müze olarak kullanıyor desek yanlış olmaz! “Artforum” hesabına da katkıda bulunan Rimanelli, sosyal medya bazlı şablonlarıyla oldukça büyük bir ivme yakaladı.

Karen Robinovitz, @karenrobinovitz
Karen Robinovitz, @karenrobinovitz

Karen Robinovitz, sosyal medya yönetimine yönelik bir ajans olan Digital Brand Architects’in kurucularından. İşinin getirisi olan varlığını ise hayran olduğu çalışmalara sahip olmak için kullanmaktan çekinmiyor. Soyut ve sürrealist sanatın sıkı takipçisi olan Karen, bu eserleri profilinde anlatmaktan keyif alıyor!

Antwaun Sargent, @sirsargent
Antwaun Sargent, @sirsargent

Antwaun Sargent bir yazar ve kendini “road runner” olarak tanımlamayı tercih ediyor. Afrikan Amerikan olan sanatçı -tercihen rengarenk olan- eserlerle birlikte poz vermeyi çok seviyor. Barkley L. Hendricks, Kerry James Marshall, Kehinde Wiley ve Jennifer Packer gibi pek çok sanatçının önünde Sargent’in fotoğrafını görebilirsiniz.

Nancy Spector, @nespector
Nancy Spector, @nespector

Guggenheim Müzesi’nin sanat direktörü ve baş küratörü olan Nancy Spector, günümüzün en etkili küratörlerinden biri. Açık sözlü bir aktivist olduğu herkes tarafından biliniyor. Spector, Instagram hesabında son zamanlarda Amerika’da yaygın politik bir sorun olan “Müslüman yasağı” konusuna muhalif olan sanatçıların mektuplarını paylaşıyor.

*İçerik kaynağı: https://news.artnet.com/art-world/art-world-instagram-influencers-1078328

ARTFUL LIVING