BEŞİKTAŞ: Müftü bize kıyma

Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda müftülere nikâh kıyma yetkisi protesto edildi. Meydanda toplanan kadınlar hükümete kırmızı kart çıkarttı. Basın açıklamasını CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner okudu. Öner, ” Nikâhını belediyede veya müftülükte kıydıranlar olarak ayrımcılıklar olacaktır. Bizler ayrışmayı değil kanun önünde eşit olmayı istiyor bu yüzdende resmi nikâhların yalnızca herkes tarafından kıydırılabileneceği belediyelerin yetkisiyle kıyılmasını istiyoruz” dedi.

Müftülere nikâh kıyma yetkisi tepkilere neden olmaya devam ediyor. Konu ile ilgili bir tepkide CHP’lilerden geldi. Beşiktaş’ta bulnan Barbaros Meydanı’nda CHP’li kadınlar yasaya karşı olduklarını bir basın açıklaması ve hükûmete çıkardıkları kırmızı kartlarla dile getirdi. Basın açıklamasını CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner okudu. Alanda toplanan kadınlar taşıdıkları pankartlarla durumu protesto etti. Pankartlarda ‘Analar burada kız babaları nerede’, ‘Müftülük yasasını geri çekin’, ‘Müftülük yasası çocuk gelin demektir’, ‘Müftülük nikâhına sessiz kalma hakların elinden gidiyor’ yazıları yer aldı.

Basın açıklamasını okuyan CHP İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Arzu Öner, “Dini nikâh sıradan bir inanç gerekliliği değildir, hukuk devletinin yapısına aykırı bir uygulamadır. Müftülere nikâh kıyma yetkisi veren düzenleme ile ilgili kadınların gelecek endişeleri vardır. Bu yasa ile müftülüklerin vereceği yetkilerle imamların nikâh kıymasının önü açılacak, denetimdeki yaptırım eksiklikleri sebebiyle de özellikle kırsal alanlarda ‘Çocuk yaşta evliliklere’ olanak saglanacaktır. Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildiriminin nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılır denmesi endişelerimizi destekler mahiyettedir” dedi.

Gerçekler çarptırılıyor
Müftülüklere kıyılacak nikâhların uygulamada hukuki açmazları kaçınılmaz olacaktır diyerek basın açıklamasını sürdüren Arzu Öner, “Anayasanın 10. maddesi kanun önündeki eşitlik düzenlemesini içerir. Oysa bu yeni yasada teklif edilen müftülüklere nikâh kıyma yetkisi ile; hukuk devleti olarak kanun karşısındaki eşitlik ilkesi ihlal edilmektedir. Müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisi toplumlardaki en büyük tehlikeyi ayrışmayı meydana getirecektir. Bu da zaman içinde kutuplaşmaya yol açacaktır. Nikâhını belediyede veya müftülükte kıydıranlar olarak ayrımcılıklar olacaktır. Bizler ayrışmayı değil kanun önünde eşit olmayı istiyor bu yüzdende resmi nikâhların yalnızca herkes tarafından kıydırılabileneceği belediyelerin yetkisiyle kıyılmasını istiyoruz. Dünya’da ve ülkemizde kilise ve sinagoglarda kıyılan nikâhları örnek göstermek sadece gerçekleri çarpıtarak bilgi kirliliğine sebep olmaktadır” dedi.

Dimdik ayakta duracağız
Öner sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de resmi nikahını kıydıran herkes kendi inancına göre dini nikah kıydarmakta özgürdür. Buna imam nikahıda dahildir. İsteseniz de istemeseniz de bu yasa geçecek söylemlerinden acilen vazgeçilmelidir. Alel acele Meclis’e getirip çıkarılmaya çalışılan bu yasanın yerine uzun zamandır kadınların dört gözle bekledikleri Özgecan yasasının çıkarılması için hükümeti, Meclis’i göreve davet ediyoruz Bu ülkede her gün kadınlar öldürülüyor. Can güvenliğimizi sağlamak devletin öncelikli görevdir. Bir kaç gün önce sevdiği için gözünü kırpmadan Helin Palandöken’i yaşamdan koparan katilin en ağır şekilde cezalandırılmasını kravat taktı diye iyi hal yasasından faydalanmamasını istiyoruz. Diğer davaların olduğu gibi bu davanında kadınlar olarak sıkı takipcisi olacağız. Kadınların daha özgür, yarınlarından endişe duymadıkları, hayattan koparılmadığı tam tersine hayata dört elle sarılabildikleri bir Türkiye için biz kadınlar, medeni kanunun bize tanıdığı haklarımızı korumak için, dimdik ayakta duracağımızı huzurunda ilan ediyoruz.” Basın açıklamasına CHP Beşiktaş ilçe Başkanı Sebahattin Öztürk, CHP Kadın Kolları Başkanı Ferhunde Şirin,
CHP Parti Meclisi Üyesi, 24. Dönem Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’te katılım sağladı.

Veri Basın Haber Ajansı