EMLAK: 3. Havaalanı ve etkileri

Türkiye’nin en büyük projelerinden bir tanesi olan 3. havaalanı merakla bekleniyor. Projenin hem Türkiye’ye hem de İstanbul’a birçok etki yapacağı düşünülüyor. Projenin büyük bir merakla beklenmesi sebebiyle, birçok insanın kafasında, 3. havaalanı ne durumda, yüzde kaçı tamamlandı, duraklar nereler olacak ve en önemlisi de, gayrimenkul sektörüne nasıl etkileri olacak gibi sorular oluşuyor. Peki 3.havaalanı nerede, yüzde kaçı tamamlandı?

3.Havaalanı şu anda ne durumda ve yüzde kaçı tamamlandı?

76 milyon 500 metrekarelik devasa bir alanda gerçekleşen çalışma gün geçtikçe tamamlanıyor. Gözle görülür biçimde yükselen binalar sayesinde bu büyük yapının silueti ortaya çıkmış durumda. Yıllık 200 milyonun üzerinde yolcunun uğrayacağı ön görülen 3. havaalanı, birçok işçinin öz veriyle çalışması sayesinde tamamlanıyor. 17 binden fazla personel, hava limanının ilk bölümünün 2018’in başına yetişmesi için gayret gösteriyor. Yüzde 55’i tamamlanan projenin, 2018’in sonuna doğru tamamen açılması planlanıyor.

Duraklar nereler olacak?

Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan 3. havaalanı metro durakları ihalesinin sonuçlarına göre, durakların 6 ilçeden geçmesi planlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın verilerine göre hattın Şişli, Arnavutköy, Başakşehir, Kağıthane, Eyüp ve Küçükçekmece ilçelerinden geçmesi bekleniyor. Projenin hayata geçmesi ile şehir merkezi ve yeni havalimanı arasında ulaşımın 30 dakikaya düşmesi ön görülüyor. Tam 13 adet durağın olması beklenen hattın durakları ise şöyle; Gayrettepe, Kağıthane, Kemerburgaz, Göktürk, İhsaniye, 3.Havalimanı 1, 3.Havalimanı 2, Arnavutköy 1, Arnavutköy 2, Kayaşehir Metrokent, Olimpiyatköy, Halkalı Stadı ve Halkalı.

Gayrimenkul sektörüne etkileri nasıl beklenmekte?

İstanbul’un kuzeyine yapılan bu dev projenin gayrimenkul sektörünü etkilemesi de kaçınılmaz bir hale gelmiş oluyor. Havalimanı projesinde etkilenen bölgeler arasında Yeniköy, Tayakadın, Çatalca, Kemerburgaz, Boyalık, Baklalı, Durusu, İmrahor, Pelikli, Kartepe ve Arnavutköy dikkat çekiyor. Bölgelerde bulunan arazi birim fiyatları ve konut birim fiyatlarında artış gözleniyor. Bunun yanı sıra, 2019 yılında bitmesi planlanan raylı sistem güzergahlarının da gayrimenkul fiyatlarına etkisi bekleniyor. Özellikle yukarıda belirttiğimiz güzergahlarda ve hatlara komşu olan bölgelerde bulunan konut fiyatlarının artması kaçınılmaz bir gerçek haline geliyor.

İstanbul’un çehresini değiştirecek olan bu mega proje ile ulaşım kalitesinin ve konut fiyatlarının artacağı düşünülüyor. İstanbul’un kuzeyinde gerçekleşen bu proje ile birçok otel, günü birlik konaklama ve yaşam alanı, üniversite yatırımları ve rekreatif alan yatırımlarının gerçekleşecek olması da gayrimenkul fiyatlarını etkiliyor. Yüksek yolcu kapasitesi olan bu proje ile konut fonksiyonlarının yanı sıra sağlık, eğlence, iş merkezi ve eğitim gibi fonksiyonların da eklenmesi bekleniyor.

MİLLİYET EMLAK