SİYASET: Milliyetçilik değil vatanseverlik

Meral Akşener’in kuracağı parti, “milliyetçilik” yerine “vatansever ” kavramını kullanacak. Daha önce “Bozkurt selamı” kullanmayacağı da açıklanan yeni partinin bu tutumu ile merkez sağa yerleşen cumhuriyetçi bir profil vermek istediği belirtiliyor.
İçişleri eski bakanlarından Meral Akşener’in MHP’den ayrındıktan sonra kuracağını duyurduğu yeni partinin adı, kurucular kurulu, genel idare kurulu ve başkanlık divanı üyeleleri, 25 Ekim’de Ankara Nâzım Hikmet Kongre Salonu’nda düzenlenecek toplantıyla açıklanacak. Yeni partinin, “milliyetçilik” yerine “vatansever” ya da “vatanperver” kavramlarını kullanacağı belirtiliyor. Daha önce “Bozkurt işaretin” kullanmayacağı da açıklanan yeni partinin bu tutumu anlamlı bulunuyor. Akşener’in merkezi de içine alacak cumhuriyetçi bir sağ parti tasarladığı anlaşılıyor.

MANSUR YAVAŞ YENİ PARTİDE
Edinilen bilgiye göre, Akşener ve partisinin ilk hedefi “Cumhurbaşkanlığı seçimleri” olacak. Yerel seçimlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yapılması durumunda ise Akşener, öncelikle belediye başkan adayları üzerinde çalışacak. Bu kapsamda, daha önce CHP’den aday olan eski MHP’li Mansur Yavaş’ın Akşener tarafından aday gösterileceği kulislerde konuşuluyor. Yavaş’ın, Akşener’in yeni partisinin “kurucular kurulunda yer alacağı” da belirtiliyor. Akşener’in öncelikli hedefini de “parti örgütlenmeleri” üzerine kurduğu, mevcut milletvekillerinden transferler için “özel bir çaba harcamayacağı” da söyleniyor.

Ankara Nâzım Hikmet Kongre Salonu’nda, 25 Ekim’de yeni partinin kurucular kurulunun, genel idare kurulunun ve başkanlık divanı üyelerinin açıklanacağına dikkat çekilirken, “MHP’den istifa edenlerin de içinde yer alacağı” parti için “milliyetçilik” ifadesi yerine “vatanseverlik ve vatanperverlik” söyleminin benimseneceğine vurgu yapılıyor. Bu söylemdeki amaç ise “her kesimden vatandaşın yeni partiye katılımını sağlamak.”

YELPAZE GENİŞ TUTULACAK

Bu kapsamda da Akşener’in yelpazeyi geniş tutarak, gerek daha önce farklı partilerde görev yapan isimler gerekse bugüne kadar siyasette hiç yer almayan isimleri kadrosuna dahil ettiği belirtiliyor. Akşener ve ekibinin yaptırdığı çalışmalarda yeni partiyi “oransal olarak en fazla MHP tabanının, sayısal olaraksa en fazla AKP tabanının desteklediği” belirtiliyor. Buna göre, 1 Kasım genel seçimlerde MHP’ye oy verenlerin “yüzde 67’sinin kurulacak yeni partiye oy verebileceği” dile getiriliyor. Yeni partiyi çoğunlukla “büyükşehirlerdeki seçmenlerin desteklediği” de ileri sürülüyor.

TÜZÜK HAZIR
Yeni partinin tüzüğü de hazır. Edinilen bilgiye göre, partinin tüzüğünde “milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi” maddesi yer alıyor. Akşener ve ekibi, “Demokratik bir parti olması gerektiğine inandığımız için bu maddeyi ekledik” açıklamasını yaparken, partinin cinsiyet kotası ise yüzde 30 olarak belirlendi.

ABC GAZETESİ