TEKNOLOJİ: Windows mobile projesi sonlandırıldı

Windows işletim sistemi bilgisayarlarda çok yaygın ama akıllı telefon tarafında bir türlü başarı yakalayamadı ve proje sonlandırıldı…

Microsoft ve Windows 10 takipçileri bir süredir işin mobil kısmının ölmekte olduğunu zaten biliyorlardı. Yeni yapılan bir açıklama ise Windows 10 Mobile akıllı telefon ve tablet versiyonunun tabutuna son çiviyi çakmış durumda. Firmanın İşletim Sistemlerinden Sorumlu Müdür Yardımcısı Joe Belfiore, bir dizi Twitter mesajı ile platforma destek vermeye devam edeceklerini ama bundan böyle yeni donanım üretmek gibi bir odakları olmadığını iletti.

Belfiore mesajlarında kendisinin bile başka bir işletim sistemli akıllı telefona geçtiğini söylüyor. Fakat bir yandan Windows mobil işletim sistemi kullanıcılarına güvenlik yamaları ve hata düzeltme destekleri verileceğini de belirtiyor. Platformun başarısız olmasının en büyük sebepleri arasında yetersiz uygulama miktarı olduğu da bahsedilen noktalar arasında. Microsoft uygulama geliştiricilere maddi ve teknik olarak çok yardım etti ama ne yazık ki yeteri kadar geliştiriciyi yanına çekmeyi başaramadı.
2016’nın sonunda Windows Phone işletim sisteminin dünya çapındaki akıllı telefon pazarında yüzde 0,7 oranında paya sahip olduğu belirtilmekte. Bunun da altında yüzde 14’ü Windows 10 Mobile versiyondan oluşuyor. Halen bu platforma sahip cihazları kullananların çoğu Windows Phone 8.1 kullanmakta. Bu haber, bundan böyle akıllı telefon üreticilerinin Windows mobil işletim sistemli cihaz çıkartmayacakları anlamına da gelmekte.

SÖZCÜ