TEKNOLOJİ: Müzik yapabilen robotlar

Robotlar gelecekte insan çalışanların işlerini elinden alabilir, peki müzik de yapabilirler mi?

Müzisyen Nigel Stanford’un yeni albümü ‘Automatica’ rock ve elektronik tınıları birleştiren bir çalışma. Müzisyenin albümle aynı ismi taşıyan parçasına yaptığı video klip ise oldukça ilginç. Stanford bu klipte müzik yapan robot kollar kullanmış. İlk bakışta robotlar yapay zeka sayesinde müzik yapıyor gibi görünse de, aslında arka planda çok başarılı bir programlama ve özel efekt kullanımı yatıyor.

Endüstriyel robot kolların kendisi Almanya kökenli ‘KUKA Robotics’ firması tarafından sağlanmış. Robotların hareketlerini bir robot animatör uzmanı, bir ay boyunca Autodesk Maya programında ince ince hazırlamış. Mekanik kolların ayrı ayrı piyano, gitar ve davul çalması sağlanmış. Robot kolların hareketleri 0.3mm’ye kadar ince ve hassas. Video klibin sonunda robotlar insan sanatçıya isyan edip, müzik aletlerini parçalıyor ve bir lazerle seti yıkıyor gibi görünüyor.

Stanford yenilikçi yaklaşımları ile sadece müzikseverlerin değil, farklı kurumların da dikkatini çekmiş durumda. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı ESA farklı sunumlar için sanatçının 1999’daki ilk albümü olan ‘1999’dan parçaları kullanmış. ‘Automatica’ albümü sanatçının resmi web sitesinden dinlenebilir.

SÖZCÜ