SAĞLIK: İştahınızı kontrol edin

Bol su tüketin
Vücut susuz kaldığında aynı zamanda midede de bir boşluk oluşmasından dolayı açlık hissedilebilir. Yemek saatinin üzerinden çok geçmemesine rağmen açlık hissediliyorsa bunun susuzluktan kaynaklanma ihtimali yüksektir. Bu yüzden besin alma düşüncesinden önce su içmek bu açlığı gidermede faydalı olabilir.

Sofradan aç kalkmayın
Sofradan yeterince doymadan kalkmak kısa sürede tekrar acıkmaya sebep olacaktır. Sofradan kalkmadan önce doyduğunuzdan emin olun ama doymak için tamamen enerjisi yüksek besinleri tercih etmeyin. Ana yemeğin yanında bolca tüketeceğiniz salata, yoğurt gibi gıdalarla doygunluğa erişmek en doğru tercih olacaktır.

Yemek yeme sürenizi uzatın
Yediğiniz besinleri bolca çiğneyerek sofrada daha uzun süre kalmaya çalışın.

Ara öğünlerle açlık hissinin gelmesine engel olun
Uzun saatler boyunca aç kalan mideyi doyurmak hem iradeniz açısından beslenme düzeninizden ödün vermenize sebep olabilir hem de doymak için gerekenden daha fazla besin tüketmeniz gerekebilir. Bu yüzden tamamen acıkmadan tüketilen sağlıklı küçük ara öğünler daha tok hissetmenize yardımcı olacaktır.

Protein yönünden zengin beslenin
Proteinler yavaş sindirildiklerinden dolayı daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olurlar.

Uyku düzeninize dikkat edin
Uykusuzluk hormonları etkiler. Bu yüzden de uykusuz kalan vücutta iştah artar. İştahı kontrol etmenin en kolay yollarından biri düzenli uyumaktır.

Kan şekerinizi dengede tutmaya çalışın
Kan şekerinizde dalgalanmalara sebep olan gıdalar daha aç hissetmenize de sebep olurlar. Glisemik indeksi yüksek, yüksek miktarda şeker içeren besinler; kan şekerini glisemik indeksi düşük besinlere göre daha hızlı yükseltip sonrasında da hızlı bir şekilde düşürdüğü için kısa süre içinde tekrar açlık hissetmenize sebep olacaktır.

Karnınız tokken yemek yenen ortamlarda bulunmayın
Bu tarz ortamlarda bulunmak sizi uyaracak ve sizde de yemek yeme/atıştırma ihtiyacı hissettirecektir.

Kendinize bir yol arkadaşı bulun
Size destek verecek ve sizinle aynı yolda ilerleyip yaşadığınız kontrol problemlerinde sizi uyaracak bir arkadaş pek çok kişi için daha verimli olmaktadır.

Duygusal açlıkla fiziksel açlığı birbirinden ayırın
Duygudurum değişiklikleri sindirim sistemi üzerinde son derece etkilidir. Hayatınızdaki stres faktörleri daha çabuk acıkmaya sebep olduğu gibi acıkmadan yeme davranışını da artırabilmektedir. Stresli, üzgün olduğunuz anlarda canınız daha fazla yemek yemek istiyorsa bu isteğin gerçek bir açlık olup olmadığını düşünüp duygusal açlığı fark etmek etkili bir hareket olacaktır.

SÖZCÜ