GÜNDEM: İlk aşama tamamlandı!

İdlib harekâtı, dün eşik atladı. Sınırı geçen TSK tankları, birliklerin konuşlanacağı noktaların tespiti için keşfe başladı. Öte yandan İdlib kırsalındaki uzun namlulu silahlarla çatışma sesleri, sınırın Türkiye tarafındaki Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde duyuldu. Rusya, İran ve Türkiye’nin garantörlüğündeki Astana sürecinde varılan Suriye’de çatışmasızlık (Rusların ifadesiyle gerilimi azaltma) bölgeleri anlaşması uyarınca İdlib vilayetine yönelik operasyon, üçüncü gününde eşik atladı. Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi’nin liderliğindeki grupların oluşturduğu şemsiye örgüt Heyet Tahrir eş Şam’ın (HTŞ) kontrolündeki İdlib’de çevresinde dün hareketlilik vardı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) zırhlı birlikleri, dün sınırı geçerek İdlib çevresinde keşif faaliyetlerine başladı. Bu kapsamda Türk birliklerinin bölgede nerelere konuşlanacağını belirlemek için keşif faaliyetleri yürütülüyor. Daha sonraki aşamada ise sınırda bekletilen birliklerin tüm ağırlıklarıyla birlikte belirlenen bölgelere konuşlanması bekleniyor. Günlerdir yapılan sevkıyatla sınırda oluşturulan kalabalık birliklerin de, keşif süreci tamamlandıktan sonra Suriye’ye İdlib bölgesinden girişi için tüm hazırlıklar da tamamlandı.

İdlib’de çatışma çıktı!

Tarih hâlâ belirsiz

TSK’den yapılan açıklamada, “Süreç kapsamında, ateşkes rejiminin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak maksadıyla, Suriye’de “Gerginliği Azaltma Bölgeleri / Çatışmasızlık Bölgeleri” ifadeleri kullanıldı. Keşif unsularının görevlerini tamamlamasının ardından birliğin ağırlıkları ve tam teçhizatlarıyla İdlib bölgesine ne zaman konuşlanacağı ise şu an net olarak bilinmiyor. Bu işlemlerin aşamalı olarak gerçekleştirileceği, hızlı bir hareketliliğin ise beklenmediği öğrenildi.

Sınırdaki durum

İdlib bölgesinde görevlendirilecek askeri unsurlar, Hatay Reyhanlı ilçesinin sınır bölgesinde konuşlanmasını tamamladı. Suriye topraklarına giriş için, Bükülmez ve Oğulpınar köylerinin olduğu bölgede sınıra yerleştirilen beton bloklar kaldırıldı. Bunların yerine akordion engel sistemleri geçici olarak yerleştirildi ve mevziler oluşturuldu. Zırhlı birliklerin özellikle Suriye’deki iç çatışmalar sırasında öne çıkan Atme köyü üzerinden girilmesi bekleniyor. Oğulpınar ve Bükülmez köylerinde yığınaklanın zırhlı birlikler ülkenin batısındaki birliklerden bu bölgeye kaydırılmıştı. Piyade unsuru olarak da bölgeye önce Kayseri Komando Tugayı’ndan ardından Denizli Komando Tugayı’ndan askerler görevlendirilmişti.

HTŞ, gözdağı vermişti

Bu yıl Ankara destekli silahlı gruplardan Ahrar-uş Şam’ı İdlib’den atıp vilayetin tek hâkimi konumuna gelen, 11 Eylül sonrası ilk kez Türkiye sınırında kendine üslenme imkânı bulan HTŞ, TSK-ÖSO operasyonuna “Onlar için piknik gibi geçmeyecek. Her türlü dış müdahaleye karşı ölümüne savaşacağız” tepkisini göstermişti.

Silah sesleri duyuldu

İdlib kırsalında uzun namlulu silahlarla kısa süreli çatışma sesleri duyuldu. Çatışmanın Özgür Suriye Ordusu ile Heyet Tahrir el-Şam arasında yaşandığı bildirildi. Öte yandan, İdlib operasyonu için sınır karakoluna askeri personel ve araç sevkiyatı devam ediyor.

CUMHURİYET