EKONOMİ: Zam yağmuru geliyor

Bütçe açığını kapatmak için, yılbaşından itibaren vergi, harç ve cezalar yüzde 15 artırılacak. Hükümet yetkisini kullanırsa zam oranları yüzde 22.5’e kadar çıkabilecek.

AKP hükümeti, iğneden ipliğe tüm alanlarda zam yapmaya hazırlanıyor. Bütçe açığına yetişebilmek için bir yandan vergileri olağanüstü artıran, bir yandan limitleri aşıp yeni borçlanmalara yönelen hükümet, yılın başından itibaren tüm vergi, harç ve cezaları en az yüzde 15 oranında yükseltmek için çalışma yapıyor. Hükümetin yüzde 15’lik zammı bazı cezalar ve vergiler için yüzde 22.5’e kadar yükseltmesinden endişe ediliyor.
Hükümetin Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) yaptığı yüzde 40 ile yüzde 68 oranındaki zammı hangi orana düşüreceğini, bugün torba tasarının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılacak görüşmeleri sırasında açıklaması bekleniyor. Engellilerin ÖTV’siz araç alım hakkını da sınırlayan düzenlemelerin yer aldığı MTV zammı, torba tasarının 25 ila 29’uncu maddeleri arasında bulunuyor. Hükümet, zam maddeleri görüşülürken verilecek önergelerle yeni zamları belirleyecek.

SÖZCÜ