GÜNDEM: T.C. vatandaşını onlarla bir tutuyor!

ABD, dün gece tartışma yaratan bir karar aldı. Ankara Büyükelçiliği tarafından alınan kararla birlikte vize başvurularını askıya aldı. Bu kararın ardındna Türkiye de Washington Büyükelçiliği aracılığıyla ABD vatandaşlarının e-vize başvurularını askıya aldığını duyurdu. Peki ABD, benzer bir hamleyi başka hangi ülkelere yapıyor? Sonuç maalesef pek de iç açıcı değil… ABD benzer uygulamaları Belarus, Libya, Yemen ve Suriye gibi ülkelerde de uyguluyor. Fakat ABD’nin Türkiye’ye karşı attığı bu anlamsız adımın bir eşi daha resmen yok. Zira ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yer alan bilgilendirme notunda, “Aşağıdaki ABD elçilikleri ve konsoloslukları doğal afet, sivil olaylar, savaş, güvenlik endişesi ve diğer sebeplerden dolayı vize işlemlerini askıya almıştır” ifadesini kullandı.

Listedeki ülkelere bakıldığında ise durum oldukça farklı görülüyor. Zira iç çatışmanın yaşandığı Belarus’un Minsk Büyükelçiliği’nde vize işlemleri askıya alınırken, bazı vize türlerine başvurulara devam ediliyor. İnternet sitesinde Belarusluların, ABD’nin Rusya, Polonya, Ukrayna ve Litvanya’daki temsilciliklerinden almasının daha mantıklı olacağını da vurguluyor.

Listedeki ikinci ülke ise Libya. Arap Baharı’ndan sonra adeta ikiye bölünen ve kaosun hakim olduğu ülkede Trablus büyükelçiliği vize işlemlerini askıya aldı.Arap Baharı’yla birlikte kaosun hakim olduğu bir diğer ülke olan Yemen’de de vizeler askıya alınmış vaziyette. Sana Büyükelçiliği’nden vize alınmadığı web sitesinde duyuruldu.

İç savaşın bitmek bilmediği Suriye’de de benzer bir uygulama var. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın websitesinde yazan bilgiye göre ABD’nin Şam Büyükelçiliği bütün vize uygulamalarını ikinci bir emre kadar askıya aldı.Portekiz’in Ponta Delgada’daki konsolosluğu da vize hizmeti vermeyen temsilciliklerden biri.ABD geçtiğimiz ay da Rusya’ya yönelik böyle bir hamle yapacağını duyurmuştu. Washinton-Moskova hattındaki gerilimle birlikte ABD, Ruslara yönelik turistik vizeyi askıya alma kararı almıştı. Fakat ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi websitesinde henüz Türkiye ve Rusya hakkında bir gelişme duyurulmadı.

SÖZCÜ