Sakin huzurlu Türkiye lazım

Başbakan Binali Yıldırım, Eylül ayı başlarında yaptığı açıkamada Hazine kefaletiyle kullanılan Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin 201 milyar TL’ye, kefaletin ise 179 milyar TL’ye çıktığını söyledi.
Yıldırım, kefaletin % 75’inin KOBİ’lere sağlandığını, Hazine kefalet desteği kapsamında kullanılan kredi miktarının 201 milyar liraya, kefalet büyüklüğünün ise 179 milyar liraya çıktığını belirtti. Ayrıca “Türkiye, Hazine kefaleti destekli kredi büyüklüğünde Güney Kore’yi geçerek ilk sıraya yükseldi. Başarıyla uyguladığımız bu sistem birçok ülkeye örnek oldu” diye iddialı konuştu.
Kısaca KGF denilen kredilerin ne kadarının tu-rizme verildiğini araştırdık. Ama hüsranü uğradım. Turizmciler “5 milyon dolar ciro yapana kredi veriyorlar. Ben okadar ciro yapsam krediye ne ihtiyacım olacak” dediler.
Bu arada kredi almak için başvuranlar taleplerine cevap alamadıkarından yakındılar. Seyahat acentelerinden biri “Araya torpil koyarak anak 20 bin lira alabildim’ dedi.
İnsan şaşırıyor doğrusu…
Kredi var, alın diyorlar ve vermiyorlar…
Turizmcilerin böyle bir dönemde kesinlikle krediye veya bazı özel iyileştirmelere ihtiyacı var. Yoksa turizm bir daha ayağa kalkamayacak şekilde bitip gidicek.
Antalya Ramada Otel’de bir toplantıya katıldık. Herşey rezaletti…
O güzelim otelin lokantaları gencecik çocuklara teslim edilmiş onlar da ne yapacaklarını bilemiyorlardı.
“Başınızda sizlere yol gösterecek profesyonel yöneticler yok mu?” diye sordum.
“Bizler öğrenciyiz ve buraye işi öğrenmek üzere staja geldik. Ama bu işi bilen profesyonel servis yöneticileri yok. İş öğrenmeye geldik. İş bize kaldı” dediler.
İşte turizmin hali profesyonel yöneticiler birer birer bir daha dönmemek üzere başka mesleklere kayıyorlar. Kimisi yurt dışı Ali Can Aksu “Türk otelciler Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar başta olmak üzere rağbet görüyor. Otel yöneticileri yurt dışına kaçırıyoruz” demişti.
Sadece onlar mı? Yabancı yatırımcı da Türkiye’den elini ayağını çekti.
Şimdi ise yerli yatırımcılar yurt dışına kaçıyor.
Doğuş, Yunanistan ve İtalya’yı hedefledi… Varlıbaş Holding Yunanistan’da yatırımlar yapıyor. En son olarak Koç, İspanya’da Barselona’yı hedefledi.
Önce personel kaçtı. Sonra yabancı kaçtı. Şimdi de yerli kaçtı.
Kaçan kaçana. Bunu durdurmak için sakin huzurlu bir Türkiye lazım.